Header image

Călătorie de lucru în inima Macedoniei, or. Skopje

11:41, luni, 10 februarie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Recent am fost invitat de către enoriaşii catedralei ortodoxe “Sfinţii Împ. Constantin şi Elena” din capitala Macedoniei, or. Skopje, pentru constultanţă privind selectarea clopotelor şi stabilirea modului de amplasare a acestora.

Catedrala “Sfinţii Împ. Constantin şi Elena” este încă în construcţie, iar în planul arhitectural  este prevăzută clopotniţa cu o înălţime de 50 m, iar baza de 8mx8m.

Pentru un asemenea ansamblu impunător, am venit cu propunerea unui grup de 12 clopote, dintre care cel mai mare clopot va avea greutatea de la 7 tone până la 12 tone.

Cele 4 zile petrecute în inima Macedoniei or. Skopje au fost programate riguros cu şedinţe, la care au luat parte toţi participanţii acestui proiect: Reprezentatul legal al beneficiarului firma AD “BETON”, Echipa de proiectare a catedralei “Studio LeLeLeLe”, reprezentantul firmei din Austria “Grassmayer”, care va fi răspunzător pentru producţia clopotelor dupa tabelul pe care l-am elaborat pentru acest grandios proiect. Tabelul conţine numărul de clopote, profilul şi greutatea acestora.

A doua zi după şedinţă, am invitat participanţii la mănăstirea “Sf. Ion” din Bigorski, pentru a le arăta unul din cele mai bune proiecte de clopote realizate de mine. Ansamblul era format dintr-un număr de 7 clopote, montate şi ajustate după instrucţiunile pe care le-am oferit în vara anului 2010.

Principalele probleme discutate în cadrul şedinţelor au fost profilul clopotelor si greutatea acestora. Firma Grossmayer din Austria, toarnă clopotele dupa standartele catolice, şi cea mai mare provocare a fost convingerea executorilor că nu toate concepţiile lor tehnologice se potrivesc pentru turnarea clopotelor ortodoxe.

Nu trebuie să uităm – clopotele, reprezintă “Glasul” Bisericii într-o comunitate. Dangătele clopotelor sunt speciale şi extraordinare pentru oamenii veniţi la Sfintele Slujbe.

Proiectul este înca în curs de evoluţie, în curand vom veni cu mai multe detalii…

DUMNEZEU SĂ NE AJUTE!

Denis Latîşev, http://www.clopote.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com