Canonizarea Sfinţilor Putneni | Să-i rugăm să lumineze sufletul nostru cu rugăciunile lor pentru a merge pe calea mântuirii - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Canonizarea Sfinţilor Putneni | Să-i rugăm să lumineze sufletul nostru cu rugăciunile lor pentru a merge pe calea mântuirii

18:52, duminică, 14 mai, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

La Mănăstirea Putna a avut loc astăzi, 14 mai 2017, proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Sfinţii Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

Evenimentul a avut loc în finalul Sfintei Liturghii oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat numeroşi ierarhi români. De la evenimentul istoric nu au lipsit sute de preoți și diaconi, oficialități centrale, județene, locale și mii de pelerini veniți din toată ţara.

Înainte de citirea tomosurilor de canonizare, Patriarhul Daniel a explicat tuturor semnificaţia acestui ceremonial.

Această proclamare este o lucrare de a aduce la cunoştinţa credincioşilor hotărârea Sfântului Sinod din 6-7 iunie 2016 când aceşti vrednici slujitori ai lui Dumnezeu şi ai Bisericii au fost canonizaţi. Canonizarea înseamnă că o persoană cu viaţă sfântă, care a mărturisit dreapta credinţă, este dată drept model de urmat. Deci, canonizarea se face de Sfântul Sinod, iar proclamarea canonizării înseamnă aducere acestui act la cunoştinţa publicului întreg.

Tomosul Sinodal privind canonizarea Sfântului Iacob Putneanul a fost citit de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.

Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfântul Iacob Putneanul, nevoitor în slăvita Mănăstire a Putnei, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie și înțelepciune, bun dascăl și părinte duhovnicesc, mare ctitor și păstor neobosit al obștii creștine, foarte atent la problemele sociale și economice ale țării. El a rămas în conștiința urmașilor ca un îndrumător spiritual, cultural și social al credincioșilor încredințați lui spre păstorire.

Apoi, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a dat citire Tomosului Sinodal pentru canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan.

 Ei au primit de la Dumnezeu darul rugăciunii și al povățuirii sufletelor, prețuiți fiind în evlavia ierarhilor, preoţilor, călugărilor şi credincioșilor, ca pilde de rugăciune fierbinte, de smerenie, de înfrânare, de milostivire și de înțeleaptă povăţuire duhovnicească.

După ceremonialul de proclamare a canonizării, Întâistătătorul Bisericii noastre a adresat o omilie miilor de credincioşi prezenţi la ctitoria Sfântului Ştefan cel Mare (citeşte cuvântul integral aici).

Să-i rugăm pe sfinţii putneni, pe toţi sfinţii neamului românesc şi pe toţi sfinţii Bisericii Ortodoxe Universale, să lumineze, să încălzească şi să întărească sufletul nostru cu rugăciunile lor, pentru a merge pe calea mântuirii, care este unirea omului cu Dumnezeu, Izvorul vieţii şi al fericirii veşnice, a îndemnat Patriarhul Daniel.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a mulţumit Patriarhului României pentru sprijin şi i-a oferit o icoană reprezentând pe Sfinţii Putneni.

Cu fiască dragoste, vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi veţi face în slujba Bisericii Ortodoxe şi mai ales pentru acest moment sfânt. Învăţăm de la Preafericirea Voastră dăruirea totală pentru zidirea Bisericii, culturii şi pentru păstrarea credinţei şi unităţii neamului nostru.

În semn de recunoştinţă pentru activitatea rodnică desfăşurată în slujba Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a acordat distincţia Crucea Patriarhală:

  • Arhim. Melchisedec Velnic, Stareţul Mănăstirii Putna;
  • Arhim. Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei;

De asemenea, Patriarhul nostru a dăruit pentru biserica Mănăstirii Putna o cruce de binecuvântare, primele două volume ale Monahismului Românesc, şi mai multe cărţi de folos duhovnicesc.

Sursa: www.basilica.ro

User-agent: Amazonbot # Amazon's user agent Disallow: /
Contact Form Powered By : XYZScripts.com