Care trebuie să fie atitudinea ortodoxă față de religiile necreștine? - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Care trebuie să fie atitudinea ortodoxă față de religiile necreștine?

14:15, luni, 20 februarie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Hristos a venit să lumineze omenirea. Există numeroase religii în afara revelației Sale printre ai căror adepți nu sunt doar practicanți ai unui cult demonic, ci și suflete sincere care încearcă să ajungă cu adevărat la Dumnezeu.

Vreau să spun că, înainte ca oamenii să audă de Hristos, aceste religii, atât cât pot ele, au fost bune, dar ele nu pot duce la atingerea adevăratului țel. Țelul este viața veșnică și Împărăția Cerurilor și Dumnezeu a venit în trup pentru a ne deshide această cale. De aceea, creștinismul este adevărat. Făcând comparații, se pot găsi diferite elemente de adevăr și in celelalte religii, elemente care, de multe ori, sunt foarte profunde, dar ele nu deschid cerurile.

Numai când Hristos a venit pe pământ și a spus tâlharului: Astăzi vei fi cu mine in Rai, s-au deschis cu adevarat cerurile pentru oameni. Așadar, oamenii care n-au auzit de Hristos nu au acces la adevăr? Este treaba lui Dumnezeu să-i judece. Nici în Vechiul Testament nu auziseră oamenii de Hristos, dar El a venit și le-a predicat în iad. Și Sfântul Ioan Botezătorul a ajuns înaintea lui Hristos în iad și, credem noi, a predicat că Hristos va veni acolo ca să-i elibereze pe toți cei care doreau sa fie eliberați, care doreau să creadă în El.

Așa că Dumnezeu poate dezvălui adevărul celor ce n-au avut niciodată șansa să-l audă: adică celor care n-au respins Evanghelia, ci doar nu au auzit de ea. Dar odată ce am acceptat revelația devenim, bineînțeles, mult mai responsabili. O persoană care acceptă revelația lui Dumnezeu-întrupat și apoi nu trăiește în conformitate cu ea, este mai rea decât orice preot păgan sau ceva asemănator.

Ieromonah Serafim Rose, Descoperirea lui Dumnezeu în inima omului, Editura Christiana, București, 1996, p. 23

Contact Form Powered By : XYZScripts.com