Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu” din Cuconeștii Vechi a găzduit Tabăra de voluntariat „Prietenii Părintelui Sofian” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu” din Cuconeștii Vechi a găzduit Tabăra de voluntariat „Prietenii Părintelui Sofian”

14:05, vineri, 25 august, 2023 | Cuvinte-cheie: ,

Asociația obștească „Noua Galilee” a organizat în perioada 21-24 august 2023, cea de-a doua parte a taberei de voluntariat – „Prietenii Părintelui Sofian”.

Evenimentul a avut loc în cadrul Rezervației Cultural Naturale Cuconeștii Vechi, la Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu”, com. Cuconeștii Noi, r. Edineț.

La taberele organizate în anii precedenți a fost realizată reconstrucția Casei Memoriale „Arhimandrit Sofian Boghiu”, iar, anul acesta grupul de inițiativă „Prietenii Părintelui Sofian” a Asociației obștești „Noua Galilee” și-a propus să înfăptuiască o nouă lucrare și anume o trapeză de vară în stil rustic pentru primirea oaspeților, cu muzeu în aer liber.

Aducem mulțumiri celor care s-au implicat în orice fel, la buna desfășurare a evenimentului. Ne rugăm ca trapeza în stil rustic începută în perioada taberelor din 17-22 iulie și 21-24 august 2023 să o finisăm până aproape de 14 septembrie – ziua adormirii Părintelui Sofian.

La data de 14 septembrie, ora 13.00, în fața Casei Memoriale Arhimandrit Sofian Boghiu din Cuconeștii Vechi va avea loc Slujba de pomenire pentru Părintele Sofian, după care se va oficia Slujba de sfințire a noii trapeze-muzeu.

***

Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie, apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian, trecut la cele veşnice în 14 septembrie 2002, a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător. Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, Părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

La data de 14 septembrie 2020, în fosta comună Cuconeștii Vechi, localitatea natală a marelui duhovnic a fost deschisă Casa Memorială a Părintelui Sofian. În doar câțiva ani, instituția muzeală amplasată în cadrul Rezervației Cultural Naturale Cuconeștii Vechi, a intrat adânc în inima celor care au reșit să-i pășească pragul.

Cuconeștii Vechi sunt un miracol al dăinuirii noastre în timp, al rezistenței în fața regimurilor odioase. E locul întâlnirii cu marele duhovnic, părintele Arhimandrit Sofian Boghiu. E locul în care trebuie să investim fiecare cu bănuțul nostru – pentru revigorarea sufletelor noastre. E locul în care te luminezi și te purifici sufletește. Mergeți la Cuconeștii Vechi și nu veți regreta. (Ion Găină, scriitor, muzeolog)

Descoperiți comoara de pe malul pitoresc al Prutului! Pentru a vizita Rezervația Cultural Naturală “Cuconeștii Vechi” și Casa Memorială “Arhimandrit Sofian Boghiu”, vă rugăm să faceți o programare prealabilă la nr. de telefon:+373  61 092717.

Doritorii de a sprijini lucrările desfășurate la Cuconeștii Vechi, vă rugăm să apelați: +373 68559904, (disponibil și pe Viber și WhatsApp), preot Mihail Bortă, președintele grupului de inițiativă „Prietenii Părintelui Sofian” a Asociației obștești „Noua Galilee”.

Sursa: https://www.facebook.com/cuconesti
Contact Form Powered By : XYZScripts.com