Casa Memorială Arhimandrit Sofian Boghiu din Cuconeștii Vechi – un colț de cer pe malul Prutului
15:31, vineri, 14 mai, 2021 | Cuvinte-cheie: Arhimandrit Sofian Boghiu, casa memoriala, cuconestii vechi, foisorul parintelui sofian, sofian boghiu
De 11 ani, de la demontarea gardului de sârmă ghimpată de pe Prut, a început o lucrare de suflet în fosta comună Cuconeștii Vechi, Edineț, locul de baștină a marelui duhovnic român – Arhimandritul Sofian Boghiu.
Cu Ajutorul Domnului, în primii ani au fost înălțate două răstigniri, prima, pe locul cimitirului străvechi din Cuconeștii Vechi, iar cea de-a doua, pe malul înalt și pitoresc al Prutului.
O atracție a vizitatorilor a devenit, începând cu anul 2015, foișorul Părintelui Sofian. Acest edificiu, aidoma unui cuib de rândunică, domină acum întreaga împrejurime și poate fi observat de la zeci de kilometri, de pe ambele maluri ale Prutului.
Lucrările frumoase nu s-au oprit aici. Acum câțiva ani a fost procurată o casă bătrânească aflată practic în ruine, singura urmă de așezare geografică rămasă după dispariția fostului sat Cuconeștii Vechi.
Imobilul urma să fie restaurat, pentru viitoarea Casa Memorială a Părintelui Sofian Boghiu.
În împlinirea acestui demers, i-am îndemnat pe cei care l-au cunoscut pe Părintele Sofian, să contribuie la așezarea unui număr cât mai mare de mărturii care pot oferi imaginea de ansamblu a personalității sale, cu scopul de a-l așeza pe Părintele Sofian în conștiința localnicilor și în cultura și spiritualitatea locurilor natale.
Casa memorială Părintele Sofian Boghiu, după ample lucrări și-a deschis prima dată ușile pentru vizitatori la 14 septembrie 2020. Vara trecută cu Ajutorul Domnului și a oamenilor de bună credință a fost finisat interiorul edificiului, iar pentru perioada următoare se preconizează și finisarea lucrărilor la exterior.
Primăvara aceasta, în apropierea Casei memoriale, din darul lui Dumnezeu a început construcția unei scări de acces către Prut. Scara urmează să aibă 33 de trepte din beton armat și o terasă cu baptisteriu.
Cu recunoștință, mulțumim Domnului pentru acest colț de cer pe malul Prutului, în memoria dragului nostru Părinte Sofian. La fel, mulțumim sufletește tuturor celor implicați în bunul mers al lucrărilor.
Ne rugăm ca în următoarea perioadă să înaintăm în lucrări, până aproape de 14 septembrie 2021 – când vom comemora 19 ani de la plecarea Părintelui Sofian în veșnicie.
Cuvioase Părinte Sofian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!
Preot Mihail Bortă,
11-12 mai, Cuconeștii Vechi, Edineț