Cât de important este să facem rugăciune la masă - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cât de important este să facem rugăciune la masă

Toate cele câte le avem spre ființare ne sunt date de sus, de la Părintele îndurărilor și al milelor, Ziditorul a toată făptura văzută și nevăzută: hrana, apa, îmbrăcămintea, odihna, vigoarea trupului. „Tot ceea ce mâncăm noi este darul lui Dumnezeu pentru noi, oamenii”, spunea Sfântul Serafim de Vârița, accentuând cât de important este să facem rugăciune la masă, de mulțumire și de binecuvântare.
Pâinea noastră cea de o ființă trebuie să o cerem de la Dumnezeu-Tatăl, după cum ne-a învățat Mântuitorul. Dar chiar și dacă noi nu o cerem, adică nu ne rugăm, Dumnezeu în marea Lui iubire de oameni, ne-o dăruiește în fiecare zi. „Prin mâncarea pe care o mâncăm, toată natura și lumea îngerească slujește omului. Pentru aceasta, înainte de masă trebuie să ne rugăm în mod deosebit. Cu adevărat îngerii stau cu noi la masă când noi mâncăm din mâncare cu rugăciune și mulțumire.”
Când binecuvântează ofrandele aduse de credincioși (pentru cei vii sau adormiți, pentru Litie), preotul rostește întotdeauna la final această rugăciune: „Iar pe credincioșii robii Tăi care vor gusta din ele îi sfințește, că Tu ești cel ce binecuvintezi și sfințești toate, Hristoase Dumnezeul nostru.” Un aliment binecuvântat prin rugăciune va purta în el harul lui Dumnezeu, și va avea valoare de medicament. Iată ce spunea Starețul Serafim din Vârița despre aceasta: „Cât de des ne îmbolnăvim numai din aceea că nu ne rugăm înainte de masă, și nu chemăm binecuvântarea lui Dumnezeu asupra mâncării.” Este adevărat că cei mai mulți dintre noi trăim într-o fugă continuă. Nici nu avem timp să stăm la masă, în liniște, ci mâncăm din mers, pe stradă, în mașină sau pe unde apucăm. Cu atât mai puțin timp găsim pentru rugăciunea dinaintea mesei și de după masă.
„Înainte, oamenii făceau toate cu rugăciunea pe buze: când arau, se rugau, de asemenea, și semănatul și secerișul grânelor îl făceau tot cu rugăciune.” „Acum noi nu mai cunoaștem ce fel de oameni au pregătit ceea ce noi mâncăm, fiindcă de multe ori, alimentele sunt pregătite cu vorbe de hulă, cu batjocură și blasfemie.Starețul Serafim prețuia foarte mult darurile sfinte și sfințitoare pe care credincioșii le primesc prin săvârșirea slujbelor bisericești, precum prescurea, agheasma, untdelemnul sfințit sau mirul, și le recomanda adesea ca leacuri celor bolnavi. De pildă, unei femei oarbe, Starețul i-a spus să lege la ochi peste noapte prescură, și să spună de trei ori Crezul înainte de culcare.
„Neapărat trebuie să stropim hrana cu agheasma de la Bobotează, deoarece ea sfințește totul, și se poate mânca ceea ce am pregătit, fără să ne tulburăm. ” În acest articol puteți găsi rugăciunile care se spune înainte și după cele trei mese ale zilei. Sunt ușor de memorat, și nu durează mult să le spunem. Ele aduc multă bucurie și pace în suflet, căci ne apropie de Dumnezeu, iar mulțumirea pentru roadele primite ne dau o împlinire spirituală mai mare decât cea trupească.
Sfântul Serafim de Virița. Patericul Vâriței, Alexandru Trofimov, 2003
Contact Form Powered By : XYZScripts.com