Cât de periculoasă este, de fapt, aplicaţia TikTok - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cât de periculoasă este, de fapt, aplicaţia TikTok

14:10, luni, 20 iulie, 2020 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

În prezent, reţeaua de socializare cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, Tik Tok este poate cea mai mare ameninţare la adresa gigantului Facebook, aplicaţia atrăgând utilizatori de toate vârstele, dar mai ales din rândul tinerilor.

Adresată celor cu vârste cuprinse între 13 şi 38 de ani, aplicaţia dezvoltată în China se bucură de un succes exploziv, ca şi platformă preferată de tineri care doresc să-şi monetizeze talentul. În mare parte, succesul TikTok este bazat pe percepţia generală că orice utilizator poate ieşi din anonimat devenind vedetă prin forţa propriilor calităţi şi talente, în timp ce Instagram sau YouTube tinde să recompenseze pe cei care au deja statut de celebritate.

Însă veştile despre platforma de socializare administrată de o companie din China nu sunt tocmai bune, existând numeroase suspiciuni că datele colectate despre utilizatori sunt folosite în scopuri ascunse, iar reţeua a devenit teren fertil pentru activităţi clandestine. Spre exemplu, India a cerut recent companiilor Google şi Apple să elimine TikTok de pe Play Store, respectiv App Store, după ce un tribunal a decis interzicerea aplicaţiei pe teritoriul ţării. Motivul pare să fie încurajarea pornografiei şi expunerea minorilor, care îi face ţinte uşoare pentru pedofilii care folosesc acest serviciu.

Deşi din postura de CEO al companiei Reddit se poate spune că se află într-un conflict de interese, Steve Huffman a fost neaşteptat de înverşunat de declaraţiile oferite în cadrul unei conferinţe, descriind TikTok drept o aplicaţie„ fundamental parazitară” şi comparând-o cu programele spyware. Acuzaţiile se bazează pe faptul că platforma foloseşte o formă de „amprentare digitală a dispozitivului” pentru a urmări apoi fiecare mişcare a utilizatorilor. Afirmaţiile au venit în răspuns la o întrebare referitoare la învăţăturile pe care alte startup-uri le pot trage din succesul lui TikTok, Huffman răspunzând: „ Nici măcar nu pot ajunge la acel nivel de gândire cu ei; Spun mere oamenilor: Nu instalaţi acest spyware pe telefonul vostru”.

Potrivit unor analize independente, din arsenalul TikTok pentru monitorizarea utilizatorilor fac parte tehnologii de amprentare audio şi trackere pentru web browser, pe care ByteDance le descrie drept filtre pentru ”identificarea activităţilor suspicioase în web browser”.

În mod predictibil, compania chineză a intrat şi sub lupa unei investigaţi oficiale pe criterii de siguranţă naţională, autorităţile americane căutând să evalueze pericolul folosirii aplicaţiei TikTok de către cetăţenii americani.

Totuşi, există şi un element defensiv care poate explica atitudinea ostilă a autorităţilor americane. Devenită aproape peste noapte un concurent major pentru Facebook şi alte reţele de socializare, TikTok  poate ameninţa controlul Statelor Unite asupra abundenţei de informaţii care până acum ajungeau să fie aproape exclusiv administrate de companii localizate în Statele Unite. Nu în ultimul rând, platformele de socializare reprezintă importante surse de informare şi dezinformare a populaţiei. Controlată chiar şi în mod indirect de puterea de la Beijing, o reţea de socializare specializată pe distribuirea de conţinut video cum este TikTok poate fi un instrument foarte puternic pentru manipularea opiniei publice şi promovarea intereselor Chinei în diverse regiuni ale lumii. De altfel, administratorii TikTok s-au făcut deja remarcaţi prin cenzurarea videoclipurilor care ar putea supăra guvernul chinez, inclusiv menţiunile despre Piaţa Tiananmen sau independenţa tibetană.

Dezvoltată prin strategia promovării autorilor de conţinut pe criteriul talentului şi mai puţin pe cel al autorităţii de celebritate preexistentă, TikTok pare o alegere mai interesantă în rândul tinerilor decât platformele de socializare existente, CEO-ul Snapchat Evan Spiegel apreciind că TikTok ar putea să deveni în viitorul apropiat mai populară chiar şi decât Instagram.
htpp://go4it.ro
Contact Form Powered By : XYZScripts.com