Cătina - cheia imunităţii - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cătina – cheia imunităţii

16:47, miercuri, 6 martie, 2019 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Boabe portocalii, cu gust acrişor, fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente şi complete polivitamine naturale, neegalate încă de nici un produs farmaceutic de sinteză. Rezistă pe ramuri şi după ge­ruri năpraznice, cu temperaturi sub 30 de grade, dove­dind o forţă vitală demnă de invidiat. Şi nu este de mirare, pentru că în boabele de cătină, natura a concen­trat substanţe terapeutice de excepţie, indispensabile sistemului imunitar, mai ales în perioada plină de boli a iernii.

Pe lângă minerale şi cantităţi însemnate de vita­mina C, arma secretă a cătinei este concentraţia ridica­tă de vitamina A şi betacaroten (puternic antioxidant natural, care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi). Acest aliaj de substanţe vitale conţinute în fructele de cătină le transformă în veri­tabile bombe de sănătate, care ajută celulele siste­mului imu­nitar să ţină bolile iernii departe de noi. Nu întâm­plător, cătina rămâne la dispoziţia noas­tră iarna, ca un magic panaceu natural, ce reu­neşte parcă toate virtuţile celorlalte plante me­di­cinale. Iată câteva posibilităţi de a o prepara, după reţete vechi, dar eficiente.

Decoct de cătină

La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de fructe uscate şi mărunţite. Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După ce se filtrează, se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Doza: Un tratament compus din 2 linguri pe zi (30 ml), dimineaţa şi seara, este deosebit de eficient pentru fortifi­carea întregului orga­nism. Pentru efec­te optime, cura se ţine trei săptă­mâni.

Sirop de cătină

Se amestecă 500 ml decoct de cătină (preparat în modul prezentat mai sus) cu 500 g miere de tei lichidă. Decoctul cald se toarnă peste miere şi se ameste­că până la omogenizare. Siropul se trans­feră în recipiente din sticlă sterili­zate şi se păs­trează în frigider. Doza: se recomandă 5 ml (o lingu­riţă), de trei ori pe zi, pentru copii, şi dublu pentru adulţi. Consumat cu regularitate, siro­pul ne fereşte de ră­ceală şi gripă.

Tinctură de cătină şi propolis

Se pun într-un borcan cu filet 20 g de cătină uscată, măcinată groscior, şi 10 g de propolis praf. Peste ames­tec se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioa­dă se filtrează şi se pune la decan­tat, în frigider, încă 6 zile. La final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată va fi păstrată în sticluţe închise la culoare.

Pentru creşterea imunităţii sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile, timp de 3 luni.

Pastă de cătină şi miere

Mierea conservă şi potenţează prin­ci­piile active ale cătinei, preparatul fiind un veritabil medicament na­tu­ral. Este foarte gustos şi simplu de obţinut în gos­po­dărie. Iată cum trebuie procedat: cătina se zdro­beşte în­tr-un mojar şi se amestecă cu miere de albine poli­floră, în proporţii egale (de exemplu, la 100 g de cătină se adaugă 100 g de miere si aşa mai departe). Pasta se păs­trează la rece, în borcane de sticlă, în locuri ferite de lumină. Doza optimă este de o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de fie­care masă. Pentru efecte sigure şi de durată, cura se ţine cel puţin 3 luni.

Sursa: formula-as.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com