Ce efect poate avea aflarea "soartei" - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Ce efect poate avea aflarea „soartei”

12:49, sâmbătă, 26 martie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Sunt puţini oameni care pot respinge ispita de a-şi ghici soarta. Curiozitatea ne împinge să mergem pe la vrăjitori şi prezicători, care s-au înmulţit în ultima vreme şi care pretind că ştiu totul despre viitorul care ne aşteaptă. Iată o istorioară care arată, ce efect poate avea aflarea „soartei”.

La Academia de Arte din Sankt-Petersburg învăţau trei tovarăşi. Primul, Arcadie, studia pictura şi de acum avea tablouri cunoscute. Al doilea, Fiodor, studia literatura şi scria cărţi. Al treilea, Pavel, era compozitor.

Aflând că în oraş a venit o prezicătoare vestită din Europa, s-au sfătuit să meargă să-şi afle viitorul. Pavel se împotrivea, zicând că doar Dumnezeu cunoaşte viitorul omului şi n-a voit să se ducă.

Celor doi, vrăjitoarea le-a zis:”Tu, pictorule, vei ajunge-n slăvi, vei fi bogat şi vestit! Tu, scriitorule, vei muri în sărăcie şi uitare, deoarece nimeni nu va citi cărţile tale!”.

După aceasta Fiodor, care şi aşa era înclinat spre melancolie, a început să îndesească cu paharul şi puţin câte puţin s-a izolat de prietenii săi, fiind convins că nu mai are de ce să muncească, odată ce soarta îi este atât de vitregă.

Arcadie, înaripat de prezicerere, a început a veni tot mai rar la atelierul de pictură, petrecându-şi vremea în companii vesele, fiind încredinţat ca succesul îi este asigurat. Dar talentul nesusţinut de muncă, neudat cu sudoare s-a ofelit şi când în sfârşit iar a luat în mână pensula, aceasta nu-l mai asculta ca înainte. S-a speriat. A mai încercat o dată, dar degeaba! Văzând că i s-a terminat cariera de pictor, el şi-a pus ştreangul în gât, aducându-şi sufletul jertfă satanei.

Pavel, care nu se deosebea prin mari talente, dar care avea credinţă curată în Dumnezeu, şi-a continuat studiile sale muzicale, şi, deşi nu a devenit muzician cu renume, piesle lui muzicale mai pot fi auzite şi astăzi prin sălile de concert.

Pr. Alexandru Iamandii
Extras din 153: Veniti de pranziti, Editura Cu drag, Chişinău 2012, p.139-141
Contact Form Powered By : XYZScripts.com