Ce este postul? O primenire a minții, o înnoire lăuntrică - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Ce este postul? O primenire a minții, o înnoire lăuntrică

16:40, joi, 29 noiembrie, 2018 | Cuvinte-cheie: ,

„Ce este postul? O primenire a minții, o înnoire lăuntrică”, a subliniat Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna într-un clip video realizat de Doxologia la începutul Postului Nașterii Domnului.

„Pe lângă faptul că ne oprim de la anumite bucate, să ne silim în a ne schimba și mintea, adică să lăsăm cele rele deoparte și să luăm cele bune”, a recomandat părintele stareț.

„Silindu-ne a fi mai buni vom reuși să ajungem cu adevărat să trăim bucuria Praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos așa cum ne vrea Dumnezeu și cum ne vor sfânt-strămoșii noștri, căci silindu-ne ne vom așeza în duhul lor, iar pacea, bucuria și odihna Duhului celui mângâietor va fi întru noi”, a adăugat Arhim. Melchisedec.

Postul Nașterii Domnului

Postul Crăciunului durează patruzeci de zile, până în Ajunul Praznicului Nașterii Domnului, 24 decembrie.

Postul Nașterii Domnului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală, a Pr. Ene Branişte.

Primele mențiuni despre respectarea acestei perioade de înfrânare provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea.

La început, nu toți creștinii posteau în același mod și același număr de zile. Unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor. Însă, Sinodul local din Constantinopol, întrunit în anul 1166 sub conducerea patriarhului Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Nașterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

Foto: captură video Doxologia

Contact Form Powered By : XYZScripts.com