Header image

Ce-l face pe om să se îngrijoreze peste măsură?

16:46, duminică, 21 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Întâi omul se îngrijorează peste măsură când se joacă de-a Dumnezeu. Oamenii pot într-adevăr să se comporte ca şi cum ar fi Dumnezeu, atunci când se poartă ca şi cum totul ar depinde de ei.

Cineva spunea odată că grijile sale se acumulează în aşa măsură, încât credea că o să plesnească de atâta încordare. Un prieten i-a spus: „Dacă ţi-ai duce numai partea ta, şi nu ai încerca să faci treaba lui Dumnezeu, ai scăpa de griji.” Mare parte din grijile noastre excesive provine din faptul că încercăm să facem treaba lui Dumnezeu; ne purtăm ca şi cum totul ar depinde de noi.

A doua pricină a grijii peste măsură este cuvântul DACĂ. Ce va fi cu mine DACĂ se întâmplă asta şi asta? Este ca în povestea cu drobul de sare. Vechii spartani aveau un leac pentru astfel de griji. Spartanii, dacă vă amintiţi, erau un popor războinic. Odată, iscându-se vrajbă între atenieni şi spartani, atenienii au trimis un sol la Sparta cu acest mesaj: „Dacă întrăm în cetatea voastră, o s-o ardem din temelii.” Spartanii au răspuns printr-un singur cuvânt: „Dacă”.

Un om de afaceri ţinea un jurnal. La sfârşitul fiecărei zile scria cu cerneală verde lucrul ce-l îngrijora cel mai mult pentru ziua următoare. După zece ani a căutat să vadă dacă lucrul ce-l îngrijora cel mai mult se întâmplase. A descoperit că nici macar unul din aceste lucruri nu a avut loc.

Extras din
Vitamine duhovnicesti pentru intarirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc.
vol. 1/ Anthony M. Coniaris, Bucureşti: Editura Sophia; Alexandria: Cartea Ortodoxă, 2009., p.93

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com