Educație alimentară - Ce nu știați despre lactate - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Educație alimentară – Ce nu știați despre lactate

20:21, marți, 24 februarie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Mulți ani m-am întrebat, în special în ajunul și în timpul Sfintelor Posturi, cum de ne este atât de greu și e atât de complicat să ținem post? Oare dorește Domnul să ne chinuie intr-atat, lipsindu-ne de niste lucruri esențiale(cum mi se părea mie!) ca laptele, brânza, smantana? Nu e Domnul doar dragoste?

Ei bine, da, este DOAR dragoste, caci Postul este modalitatea lăsată de Domnul pentru a ne însănătoși si sufletele, DAR ȘI trupurile! Căci lactatele (ca și carnea, cum am văzut aici: https://ortodox.md/articole/educatie-alimentara-ce-nu-stiam-despre-carne/) sunt ingaduite de Domnul în alimentația noastră, DAR nu și absolut necesare, și, in orice caz, nefiind deloc nevoie ca ele sa constituie baza alimentației noastre, ci, din contra, să constituie un adaos la hrana vegetală. Să vedem de ce putem renunța liniștiți la lactate, cel puțin în perioada posturilor.

După varsta de 3 ani, organismul uman nu mai produce enzima specială ce ajută la digerarea laptelui propriu-zis, deci consumul acestuia după această vârstă devine cel puțin inutil, daca nu chiar dăunător.

Lactatele sunt un mare generator de mucus, astfel că persoanele predispuse la afecțiuni respiratorii, în special, (bronșite, sinuzite, etc.) trebuie să evite lactatele pentru a se putea vindeca pe deplin.

Laptele conține o sumedenie de structuri alergogene în structura sa, astfel că, de multe ori, persoane cu alergii serioase, cărora nu le puteau da de capăt, au scăpat de ele doar renunțând la lactate.

Laptele fiert nu mai conține aproape nimic hranitor, și, daca mai avea ceva vitamina C înainte de fierbere, aceasta s-a oxidat in urma fierberii.

Bine, dar lactatele sunt sățioase! Da, dar știți de ce? Pentru că sistemul digestiv muncește din greu ca să le poată digera, acestea solicitându-l extrem de mult și dându-ne senzația de stomac greu. Astfel, de cele mai multe ori, mâncarea pe care o numim sățioasă este, de fapt indigestă, chinuind sistemul digestiv și cheltuind o mare parte din energia pe care am fi putut-o folosi in alte scopuri.

Bine, dar laptele este cea mai buna sursă de calciu!! De unde vor lua copiii calciu dacă vor posti??? Da, lactatele sunt intr-adevar bogate in calciu, DAR știm oare că acesta se absoarbe foarte greu din lactate și că, de fapt, consumul lor sărăcește organismul de calciu? Lactatele sunt produse proteice animale și consumul lor (ca si al cărnii, de altfel) acidifică organismul. Pentru a se echilibra și a neutraliza acidul, în lipsă de suficient calciu din alimentatie, acesta ia calciul din oase (și dinți si păr), eliminându-l într-un sfârșit prin urină. Iată de unde ne trezim și cu osteoporoze, lipse de calciu, dinți stricați și altele.

Calciul din sursele vegetale, însa, (semințe de susan, de mac, nuci, năut, migdale, verdețuri – pătrunjel, mărar, spanac, salată verde, urzici, broccoli) este în cantitate chiar mult mai mare decât in lapte și este și mai ușor asimilabil, astfel că, daca hrana ne este de origine vegetala dar variată, nu avem de ce ne teme!

Pentru cei care consuma, totuși, lactate, este bine ca să se respecte câteva reguli:
Laptele se va consuma doar crud și neamestecat cu alte alimente CU CONDIȚIA CA să fie de la o văcuță de țară, netratată cu antibiotice, vaccine, hormoni și cine mai știe ce năzdrăvănii ce se folosesc în cantități impresionante la ferme, care paste in voie iarba crescuta cu voia Domnului pe dealuri.

Brânză se va consuma, la fel, NEAMESTECATĂ cu alte alimente (poate doar cu verdețuri), la 2-4 ore distanță de la o masă principală și se va mesteca bine-bine, pentru a se impregna cu salivă, dar si pentru ca o mare parte din digestie se face în cavitatea bucală (gură).

Iaurtul se va consuma, la fel NEAMESTECAT (Combinația iaurt+fructe produce fermentație! Nu hrăniți micuții cu așa ceva!), la distanța de mesele principale.

EVITAȚI lactatele pasteurizate, iaurturile cu coloranți si arome! Aduc in organism mulțime de otrăvuri, si apoi ne mai miram de ce ni se tot îmbolnăvesc copiii!

Poate ca veti spune: bine, dar de ce sa ne batem capul cu asemenea mărunțișuri? La care v-aș invita sa ne întrebam, dintr-o perspectivă ortodoxă: vrem oare să creștem copii care să caute gusturi din ce în ce mai rafinate și să mănânce cat mai mult, și, astfel, să sădim în ei patima atât de greu de învins a „lăcomiei pântecelui”? Oare noi, cei maturi, ne dăm seama cât, din ceea ce mâncăm, mâncăm din necesitate, și cât mâncăm pentru a ne răsfăța „papilele gustative” (ca sa nu spun acum pe cine răsfățăm de fapt)??

Voi reveni cât de curând cu un articol despre alternative la lactate pentru toate vârstele. Post cu folos tuturor!

Un articol educativ despre lapte:
http://corneliamarin.ro/?p=1100
Multe informații utile despre alimentatie și creșterea copiilor:
http://www.cristelageorgescu.ro/retete/xi-raspunsuri-la-intrebari-frecvente/

Oltea Boldureanu

Contact Form Powered By : XYZScripts.com