Cea a toată lumea Înălţare a Cinstitei și de Viaţă făcătoarei Cruci Sărbătorită în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipul Ungheni
14:07, miercuri, 27 septembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: catedrala episcopala, episcop petru, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, Înălțarea Sfintei Cruci, liturghie, Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski, slujba praznicala
Miercuri, 27 septembrie 2017, Catedrala Episcopală “Sf. Bnc. Knz Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, pentru a sărbători Marele Praznic al Înălţării Cinstitei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci.
Tradițional, în fiecare zi de miercuri dimineață creștinii Catedralei Episcopale își îndreaptă pașii spre sfîntul locaș pentru a se ruga Maicii Domnului în fața Icoanei făcătoare de minuni de la Hîrbovăț. Astfel că cu binecuvîntarea Ierarhului, în dimineața zilei a fost săvîrșit Acatistul Maicii Domnului de la Hîrbovăț de soborul preoților Catedralei.
Sfînta Liturghie a fost săvârșită de Chiriarhul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, Preasfințitul Episcop PETRU, înconjurat de soborul de preoți şi diaconi ai Catedralei.
După citirea pericopei evaghelice, cu binecuvîntarea Preasfinției Sale clericul catedralei, Protoiereul Nicolae BOIAN a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut referire la Crucea din viaţa fiecărui om: ,,Mai întâi de toate cruce este munca, pe care trebuie să o facă omul. Este poruncă dumnezeiască şi datorie. Uitaţi-vă, de pildă, la plugar. Se scoală de dimineaţă, se duce la ogor, sapă pământul, ară, seamănă, taie ramurile uscate, adapă pământul nu doar cu apă, ci şi cu sudoarea lui, iar de multe ori şi cu sângele lui când se întâmplă accidente cu maşinile agricole. Şi ciobanul ridică o cruce, ciobanul care aleargă în munţi după oi, după căpriţe şi după vacile lui. O cruce ridică şi muncitorul, care se clatină pe schelă sau respiră gaz în fabrică sau uneori este strivit în mină. O cruce ridică învăţătorul, care are de-a face cu copiii obraznici, răsfăţaţi şi cu toane. O cruce are şi medicul, care este dator să alerge la nevoie la orice oră. O cruce ridică şi sora medicală, care înnoptează la căpătâiul celui bolnav.O cruce ridică preotul, mai ales astăzi când îl iau peste picior şi-l înjură chiar şi copiii mici. Orice om cinstit are o cruce. Alaltăieri, au scris ziarele că se îneca un om într-o fântână, pe care au deschis-o pe un teren agricol; au chemat pompierii, iar un pompier, tânăr de 22 de ani, a coborât să-l scoată, dar din cauza gazelor ce erau acolo s-a asfixiat şi l-au scos mort. S-a jertfit pentru celălalt, aşa cum Hristos S-a răstignit pentru toţi.
Aşadar, o cruce este lucrarea noastră, munca noastră cu conştiinciozitate. O cruce este şi boala. Gândiţi-vă! Să fi ţintuit la pat nu o oră sau două, sau o zi, ci o lună, două luni, un an, doi ani, douăzeci de ani, treizeci de ani, patruzeci de ani! Cine rabdă boala fără să hulească, ci slăvindu-L pe Dumnezeu, îşi ridică crucea şi va avea cunună. Vreţi alte cruci? O cruce este şi căsătoria. Şi femeia cu bărbat rău şi grosolan, care o maltratează şi o bate, şi bărbatul cu femeie capricioasă sau geloasă, care nu-l lasă nicio clipă să se liniştească, şi ei ridică o cruce.
O cruce este şi familia: Să meargă tatăl de dimineaţă la serviciu, să se ostenească să-şi scoată pâinea, iar mama să nască copii, să se îngrijească de toate, toată ziua şi noaptea, să privegheze lângă copilul bolnav.”
Odată cu încheierea Sfintei Liturghii, s-a săvîrşit închinarea înaintea Sfintei Cruci.
Sursa: episcopia-ungheni.md