Cimitirul este dormitor pentru răposați, nu loc pentru petreceri (VIDEO)
17:34, sâmbătă, 14 aprilie, 2018 | Cuvinte-cheie: cimitir, pastele blajinilor, pomenirea morților, răposaţi
Cimitirul este dormitorul răposaților, dar nu loc destinat petrecerilor, unde putem întinde mese copioase, susține Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întîmpinarea Domnului” a USM.
Paștele Blajinilor este sărbătorit în ziua de luni, la o săptămînă după Învierea Domnului, cuvîntul „blajin” provenind din limba slavonă, ceea ce înseamnă fericit, adică „Paștele Fericiților”, notează Noi.md.
„Se presupune că este Paștele celor care deja se bucură de slava cerescă după o viață trăită. Este o practică frumoasă legată de tradiții în zona de sud-est a Europei, deși, în fiecare zi de sîmbătă, se fac slujbe de pomenire pentru cei adormiți”, susține părintele Octavian Moșin.
Potrivit lui, deși sînt frumoase tradițiile pe care le săvîrșește Biserica, începînd cu următoarea duminică de după Sfintele Paști, mulți așteaptă Paștele îndeosebi pentru mîncăruri și petreceri, exact așa se întîmplă și de pomenirea celor adormiți întru Domnul.
„Sînt niște lucruri care deranjează și care nu trebuie nicidecum încurajate. Biserica încearcă să le spună tuturor că cei răposați trebuie pomeniți cu rugăciuni, milostenie și gînduri bune. Astăzi însă, lumea merge la cimitir neînțelegînd cum trebuie să se comporte în acest loc rezervat veșnicei odihne. Termenul cimitir înseamnă dormitor, iar în dormitor nu se fac mese, nici petreceri. În fiecare casă el este doar locul rezervat odihnei. Același lucru se poate spune și despre cimitirul de obște, unde se odihnesc sufletele celor care trupește nu mai sînt alături de noi”, a adăugat părintele.
La cimitir se cuvine să mergem îmbrăcați decent și să ne comportăm cuviincios, susține Octavian Moșin.
„Noi mergem acolo să ne rugăm pentru cei răposați, să cerem mila și ajutorul lui Dumnezeu și, desigur, cimitirul se asociază cu liniștea și rugăciunea, iar mesele copioase, vorbele deșarte, bancurile și veselia nu-și au locul într-un cimitir. Încercăm să trezim conștiința suflării creștinești în țara aceasta, ca oamenii să meargă la cimitir cuviincios, iar ziua s-o petreacă în post și rugăciune. Deși perioada de după Învierea Domnului decurge în atmosfera unei bucurii și desfătări, totuși nu trebuie să depășim limitele bunului simț, dar să ne comportăm creștinește oriunde, în toate împrejurările vieții. De aceea e bine să dai o bucată de pîine, să faci o milostenie, fapte bune pentru sufletul celui care poate nu a reușit să le facă în viața aceasta și cerem mila lui Dumnezeu prin fapte concrete”, a mai menționat parohul.
Totodată, Octavian Moșin a subliniat că milostenia se face față de oamenii sărmani, de cei necăjiți, cîștigînd un „bogdaproste”, cuvînt slavonesc ce înseamnă „Dumnezeu să-l ierte”, și să facem o rugăciune din adîncul inimii pentru cei trecuți la cele veșnice.
Sursa: www.noi.md