Conferință de presă. Viziunea experților vis-a-vis de vol. II al enciclopediei Larousse – viața sexuală
10:25, miercuri, 27 martie, 2013 | Cuvinte-cheie: tineri
Sursa video: www.privesc.eu
Mișcarea juriștilor ortodocși cere Ministerului Educaţiei să retragă cartea intitulată “Viaţa Sexuală” din bibliotecile şcolare. Aceluiaşi apel s-a alăturat şi avocatul parlamentar Tamara Plămădeală, care atenţionează că Republica Moldova va ajunge în situaţia României, unde fetele rămân însărcinate de la vârsta de 9 ani, dacă autorităţile nu vor pleca urechea la solicitările opiniei publice.
Potrivit juriștilor ortodocși, enciclopedia “Viaţa Sexuală” a ajuns în şcoli cu mai multe încălcări, fără un aviz al Agenţiei pentru Moralitate şi fără consultarea prealabilă a societăţii civile: “Cum au ajuns aceste cărţi în instituţiile de învăţământ? Înseamnă că trebuie să fie un ordin al Ministerului Educaţiei de a fi repartizate. Atunci de ce nu e o hotărâre a Agenţiei de Moralitate, de ce nu se face o analiză a conţinutului? Niciun organ sau consiliu ministerial nu s-a expus vizavi de conţinutul acestei cărţi. Venim cu un apel către Ministerul Educaţiei, ca în regim de urgenţă să retragă aceste cărţi. În caz contrar, va fi atacat în judecată presupusul ordin al ministerului, care a permis distribuirea acestor cărţi”.
Mai mult, conţinutul enciclopediei ar prezenta pericol pentru minori, care încă nu au psihicul bine format. Opinia este împărtăşită şi de avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală. “Am citit şi eu această carte şi mi-e ruşine faţă de copiii mei, nu ştiu cum să le vorbesc despre viaţa sexuală. Trebuie să fim foarte atenţi de la ce vârstă trebuie să înceapă această educaţie. Este incorect ca elevii să meargă prin şcoli şi să fluture cu aceste cărţi. În România, de la 9 ani fetele rămân însărcinate. Este o încălcare a articolului 5 din Convenţia cu privire la drepturile copilului. Am cerut explicaţii de la Ministerul Educaţiei, cine a citit conţinutul acestei cărţi şi dacă este vreo rezoluţie în acest sens şi de la ce vârstă se permite studierea ei. După ce voi primi toate răspunsurile, voi cere ca această carte să fie retrasă din instituţiile de învăţământ. Noi trebuie să învăţăm copiii cum să se protejeze de abuz sau de viol, dar nu să îi învăţăm de la 5 sau 7 ani despre viaţa sexuală”, a punctat Tamara Plămădeală.
Totodată, oamenii de ştiinţă atenţionează că enciclopedia respectivă este destinată cadrelor didactice, nu elevilor.
“Am citit cu atenţie cartea din scoarţă în scoarţă. Autorul a avut o idee şi a întruchipat-o. Dar e un conţinut foarte serios şi îl consider prea matur pentru gimnaziu şi liceu, e o carte de nivel profesoral, pentru persoane care au deja un psihic format şi pot să conştientizeze multe lucruri, pentru profesori, ca să se pregătească pentru a-i pune pe elevi pe calea cea dreaptă. Chiar şi la vârsta când fac studii în instituţiile superioare de învăţământ, mai rămân lucruri care nu sunt formate pe deplin”, a menţionat doctorul în ştiinţe medicale Ion Cuvşinov.
Şi reprezentanţii Bisericii se exprimă pentru retragerea enciclopediei “Viaţa Sexuală” de pe rafturile bibliotecilor şcolare. În acest sens, Mitropolia Moldovei a expediat o scrisoare Centrului pentru Drepturile Omului. “Prin intermediul acestei cărţi se promovează păcatul desfrânării. Să îi ţinem pe tineri departe de orice viciu, dar mai ales cel al desfrânării”, a declarat părintele Victor.
Juriștii ortodocși au anunţat că vor convoca un congres general al părinţilor, marţea viitoare.
Sursa text: www.publika.md