Conferință IPN - Conflictul de la Dereneu, Călărași - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Conferință IPN – Conflictul de la Dereneu, Călărași

16:26, joi, 29 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: , ,

Localnici din satul Dereneu, raionul Călărași, spun că parohul Bisericii „Adormirii Maicii Domnului” din localitate, Florin Marin, a decis să adere la Mitropolia Basarabiei având doar 18 semnături, unele dintre care au fost falsificate. Ei spun că numărul mic de semnături nu reprezintă nici pe departe dorința localnicilor.

Într-o conferință de presă la IPN, Emilia Scurtu, localnică din Dereneu, a spus că figurează printre persoanele care ar fi semnat procesul-verbal de trecere a bisericii la Mitropolia Basarabiei, dar că semnătura sa a fost falsificată. Când s-a întâmplat acest lucru, nici nu se afla în localitate.

O altă localnică, Chira Răilean, spune că preotul Marin Florin a venit de tânăr în sat, iar sătenii l-au susținut și sufletește, și financiar. După ce prin sat a mers vorba că ar fi făcut acțiuni neadmise, cum ar fi propuneri indecente fetelor, s-a pus în discuție dacă mai rămâne sau pleacă din biserică.

În aceeași conferință, secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, preotul Vadim Corostinschi, a spus că Marin Florin a instigat unii fondatori, iar semnăturile altora au fost falsificate pentru a justifica intenția de a trece parohia în jurisdicția Mitropoliei Basarabiei. Episcopia de Ungheni și Nisporeni a luat decizia de a-l opri de a sluji cele sfinte până la examinarea cazului de către judecata mitropolitană, ca urmare a unor plângeri depuse de oamenii din sat, indignați de comportamentul preotului, pe care îl acuză de estorcare de bani, discutarea în public a păcatelor mărturisite, hărțuire sexuală, agitație electorală și alte încălcări.

Vadim Corostinschi  a mai spus că enoriașii, membrii ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, sunt intimidați în dreptul lor legal de a săvârși fără obstacole sfintele slujbe la biserica din localitate. Creștinii sunt atrași într-un conflict de confruntare bisericească și, pe alocuri, și politică, neînțelegând că rădăcinile acestui conflict sunt de ordin și interes personal. „Principiul separării Bisericii de Stat, în redacția Legii privind cultele religioase, este doar declarativ. Ierarhia bisericească nu deține pârghii de a-și administra propriile comunități religioase sau disciplina prin simple mustrări sau canonisiri propriii preoți, căci structurile statale intervin în procesele decizionale prin părtinirea celor bănuiți sau vinovați, croindu-le noi oportunități de activitate”, a citat secretarul dintr-o declarație a Eparhiei.

Episcopia de Ungheni și Nisporeni, din componența Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a venit astăzi, 29 martie, cu o reacție la acuzațiile Mitropoliei Basarabiei și ale preotului din satul Dereneu, raionul Călărași, Florin Marin, precum că Episcopia ar fi organizat acapararea bisericii din sat. Secretarul Vadim Corostinschi a spus că miercuri, 28 martie, creștinii care se aflau în biserică au fost scoși de acolo de către comisarul de poliție din Călărași, sigilându-se ușa. În consecință, sătenii au scris o scrisoare către procurorul general Eduard Harunjen, cerând tragerea la răspundere a preotului Marin Florin și a colaboratorilor de poliție.

Sursa: www.ipn.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com