Crăciunul pe stil nou, sărbătorit oficial - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Crăciunul pe stil nou, sărbătorit oficial

0:08, luni, 23 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Deputaţii au adoptat ieri proiectul de lege care prevede că bugetarii vor avea zi liberă pe data de 25 decembrie, când este sărbătorită Naşterea Domnului pe stil nou. Iniţiativa legislativă aparţine deputaţilor liberali, care au motivat necesitatea acestor modificări prin faptul că tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova sărbătoresc Crăciunul pe stil nou.

Astfel, vom sărbători, oficial, Crăciunul de două ori – pe data de 25 decembrie, precum şi pe stil vechi, pe 7-8 ianuarie, în acest sens operându-se modificări la Codul Muncii. Chiar dacă ziua de 25 decembrie va fi inclusă în lista zilelor de odihnă, anul acesta bugetarii au recuperat-o deja, pe data de 14 decembrie.

Deputatul liberal Valeriu Muntean a explicat că prin aceste modificări nu se încearcă anularea Crăciunului de pe 7 ianuarie, ci este oferit un drept firesc pentru acea categorie de cetăţeni care, tradiţional, sărbătoreşte Naşterea Domnului pe stil nou.

Comuniștii au contestat această inițiativă legislativă, solicitând consultări în acest sens cu societatea civilă.

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a precizat pentru NOI.md că decizia de instituire a zilei de 25 decembrie drept zi de sărbătoare nu se referă la Biserica Ortodoxă din Moldova și la enoriașii săi, deoarece Biserica Ortodoxă marchează sărbătorile în conformitate cu calendarul iulian, adică pe stil vechi.

Sursa: www.flux.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com