Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Vasile. Câţi moldoveni îşi serbează onomastica
9:20, marți, 14 ianuarie, 2014 | Cuvinte-cheie: onomastica, republica moldova, Vasile cel Mare
Mare sărbătoare e astăzi pentru creştinii ortodocşi de stil vechi. În a opta zi de la Crăciun, ei îl cinstesc pe Sfântul Vasile cel Mare. De această zi sunt legate mai multe tradiţii şi obiceiuri populare.
În timpurile grele pentru biserică, Sfântul Vasile a fost un apărător înflăcărat al credinţei ortodoxe. Prin post şi rugăciune neîncetată, el a dobândit harul clarviziunii şi puterea de a face minuni şi de a vindeca miraculos bolnavii.
După ce în ajunul Anului Nou pe stil vechi tinerii au mers cu „Pluguşorul”, astăzi cetele umblă prin case cu „Sorcova” – un ram de pom fructifer împodobit. Gazdele sunt atinse cu acest ram şi li se urează de sănătate şi belşug. Gospodarii mai sunt semănaţi cu boabe de grâu sau porumb, pentru ca Noul An să fie unul cât mai prosper.
Totodată, aproape 80 de mii de moldoveni îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui. Vasile este unul dintre cele mai răspândite nume din regiune şi provine din grecescul „basileus”, tradus prin „rege”, „conducator”.
Potrivit datelor Întreprinderii de stat Registru, în Moldova, 57.000 de bărbaţi sunt botezaţi Vasile, iar alţi 18.000 poartă prenumele Vasili. Iar în rândul doamnelor, cel mai popular nume este Vasilisa, pe care îl poartă peste 4.600 de femei. Alte 570 se numesc Vasiliţa şi doar 12 poartă numele Vasilica.
sursa publika.md