Croatia a respins, prin referendum, casatoriile gay - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Croatia a respins, prin referendum, casatoriile gay

19:09, marți, 3 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Croatii au votat duminica in favoarea unei reviziuiri a Constitutiei pentru a interzice casatoria intre homosexuali, intr-un referendum solicitat de ONG-uri conservatoare, insa considerat discriminatoriu de militantii pentru drepturile omului, relateaza AFP.

Potrivit primelor rezultate partiale, dupa evaluarea buletinelor de vot din 33% din sectii, 65% dintre croati au raspuns afirmativ la intrebarea: „Trebuie casatoria sa fie definita de Constitutie ca uniunea dintre un barbat si o femeie?”

Restul au raspuns „nu”.

Cu trei ore inainte de inchiderea urnelor, participarea era de 26,75%, mult inferioara celei de la referendumul pentru aderarea Croatiei la UE la aceeasi ora (33,79%).

Biserica Catolica, cea mai influenta din tara, si-a declarat din plin sustinerea organizarii acestui referendum.

Guvernul de centru stanga, condus de Zoran Milanovic, a facut apel in aceste zile catre cetateni sa voteze impotriva acestui amendament. „Este un referendum trist si fara sens. Sper ca este ultima data cand organizam un astfel de scrutin, de aceasta maniera si asupra acestor chestiuni”, a declarat Milanovic dupa ce a votat.

Insa liderul principalului partid de opozitie, nationalist de dreapta, a declarat ca a vota „Da” inseamna „protejarea valorilor traditionale”.

In 2003, Croatia a acordat cuplurilor de acelasi sex aceleasi drepturi pe care le au si cuplurile heterosexuale care traiesc in uniune libera.

sursa hotnews.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com