Cum ar trebui să se comporte o femeie însărcinată pentru a aduce pe lume un copilaș binecuvântat - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cum ar trebui să se comporte o femeie însărcinată pentru a aduce pe lume un copilaș binecuvântat

Eu știu un singur lucru: asupra copilului trebuie să se facă rugăciune. Femeia însărcinată trebuie să se roage, trebuie să se spovedească, să se împărtășească, fiindcă tot ce se întâmplă cu ea se întâmplă și cu copilul pe care ea îl așteaptă. (Mitropolitul Antonie al Surojului)

Când femeia este gravidă, trebuie să se împărtășească mai des dacă există posibilitatea- „Cu cât mai des cu atât mai bine”, spunea Sfântul Serafim din Sarov. Binențeles, cu conștiința propriei nevrednicii; binențeles, cu mare evlavie și cutremur; și binențeles, simțind cât de neputincioși suntem și câtă nevoie avem de puterea lui Dumnezeu, care ne sfințește atât pe noi, cât și rodul din pântece; să primească Sfântul Maslu și să citească literatură duhovnicească, pentru că totul își lasă amprenta în copil încă din pântecele mamei; acolo se formează deja viitorul lui caracter. Acum și-au dat seama și savanții și au început să vorbească despre faptul că, după toate datele, copilul își însușește jumătate din informațiile despre viață înainte de a împlini trei ani. Toate lucrurile acestea sunt adeseori scăpate din vedere, în general oamenii nu se gândesc la ele, iar după aceea sunt multe lucruri de îndreptat. (Protoiereul Valerian Krecetov)

Trebuie să ne amintim că orice țipete, orice cuvinte murdare îl spurcă deja pe copil, întipăresc deja în inima lui, încă din pântece, imaginile viciului și patimilor; și dimpotrivă, cu totul altfel se cristalizează destinul pruncului dacă viitoarea mamă, rugându-se, contemplă deseori icoana Preacuratei Maici a lui Dumnezeu. Gravidele trebuie să se roage Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, care a fost feciorelnică, a fost și este numită „mireasă preaînțeleaptă a lui Hristos”, dar care, prin Purtarea de grijă dumnezeiască, este ocrotitoarea celor care se pregătesc pentru naștere.

Este foarte important să se ceară ajutorul preotului înainte de naștere, să fie rugat părintele duhovnicesc sau pur și simplu un alt preot cu luare-aminte să citească rugăciune pentru naștere ușoară. (Protoiereul Artemie Vladimirov)

Vă îngrijorați că veți avea o naștere grea, și încă în așa măsură vă faceți griji și temeri, încât acest gând vă împiedică să vă folosiți de orice bun al vieții, și de aceea vreți să aveți o rugăciune spre întărire… Vă puteți ruga zilnic Împărătesei Cerurilor, rostind de cel puțin douăsprezece ori pe zi „Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te”, cu metanii măcar mici. De tot atâtea ori să rostiți și condacul ei: „Nu avem alt ajutor, nu avem altă nădejde, fără numai pe tine, Stăpână. Tu ne ajută nouă, că spre tine nădăjduim și cu tine ne lăudăm, ca să nu fim rușinați, că robii tăi suntem”. (Sfântul Ambrozie de la Optina)

femeie-insarcinata

 Sursa: Protoiereul Dimitrie Sokolov, Cum să educăm ortodox copilul :300 de sfaturi înțelepte pentru părinți de la sfinți și mari duhovnici, trad. din lb. rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Ed. Sophia, București 2011, p. 28-31

Contact Form Powered By : XYZScripts.com