Curtea Supremă de Justiție a Argentinei a hotărât că o persoană poate fi eutanasiată prin înfometare și deshidratare, informează presa din Ţara Tangoului.
Judecătorii au stabilit că Marcelo Diez(foto), un bărbat aflat în comă de 21 de ani din cauza unui accident de mașină, poate muri prin înfometare și deshidratare.
Cazul a ajuns la instanța supremă, după ce surorile lui Diez au cerut justiției să poată să-i întrerupă lui Diez alimentarea cu hrană și apă.
Instanțele locale au respins cererea femeilor, după ce mai multe mărturii au arătat că Marcelo Diez răspunde la afecțiune și alți stimuli.
„Este sensibil la semne de afecțiune, i se luminează fața când ascultă muzică; produce semne vizibile de neplăcere și oboseală atunci când nu-i place ceva”, spunea Viginio Bressanelli, episcopul lui Diez. Acesta le-a cerut femeilor să i-l transfere pe Diez în grija sa.
Conform clericului, „Diez strânge ușor mâna celui care îl atinge. Răspunsurile nu sunt reflexe exterioare, ci momente de voință personală”. Acesta a mai spus că hrana și apa sunt cele care-l țină în viață pe Marcelo.
Aceste mărturii nu au convins, însă, și Curtea Supremă de Justiție. Judecătorii argentinieni au decis că „legea permite terminarea hrănirii și hidratării unei persoane, pentru că acestea constituie, în ele însele, o formă de tratament medical”. În Argentina, legea permite unui pacient să refuze tratament în caz de boală terminală, dar eutanasia este încă, formal, ilegală. În cazul în care pacientul nu este capabil să-și exprime consimțământul, rudele apropiate pot lua decizia în locul său.
La câteva ore de la publicarea deciziei, Marcelo Diez a fost declarat mort din „cauze naturale”. Raportul medical susține că acesta a contractat pneumonia, în spital!