Header image

Cuvintele pot răni

12:45, marți, 17 septembrie, 2019 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

“… limba stricată zdrobeşte duhul” (Proverbe 15,4b). Cuvintele pot fi adevărate ghiulele de tun, grenade sau dinamită care distrug sufletele celor înspre care sunt îndreptate.

S-a dovedit că un limbaj ostil poate cauza frământări negative care afectează în mod direct creierul nostru.
Cuvintele încărcate de furie trimit mesaje de alarmă în creier și închid parțial centrii de logică și rațiune localizate în lobii frontali. Asta înseamnă că la cuvintele aspre și rele, creierul nostru se pregătește în mod instinctual de luptă deoarece afronturile sunt percepute ca amenințări la adresa integrității noastre. Logica și rațiunea sunt pentru moment anesteziate, motiv pentru care ripostăm, la rândul nostru, cu un limbaj violent.

Cuvintele negative care ne sunt adresate au un impact atât de mare încât ne poate distruge somnul, pofta de mâncare și felul în care creierul își reglementează fericirea, longevitatea și sănătatea. Prin urmare este imperios necesar să ne alegem cuvintele cu înțelepciune, pentru că ele ne influențează fericirea, relațiile și bunăstarea personală.

Nu cădea în ispita de a răspunde celui care te provoacă decât dacă ceea ce-i răspunzi îi face bine. În situații de tensiune este imposibil să-l convingi pe nebun de nebunia lui dar poți să alegi ca prin atitudinea ta să nu fi ca el. Înainte ca să răspunzi sau să vorbești întreabă-te dacă ceea ce spui și cum spui, ai vrea să auzi și tu la rândul tău din partea altora. Analizează ce se pierde și ce se câștigă în relația cu celălalt dacă spui ceea ce urmează să spui.

Alege în orice împrejurare ca mai degrabă să-ți muști limba decât să rănești un suflet!

Sursa: ascende.org

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com