Header image

Dacă îți iubești copiii, nu le îngădui să se abată de la calea cea dreaptă!

17:36, joi, 12 noiembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , ,

Câți tineri necercați pier în zilele noastre, câți dintre ei devin atei și făcători de rele, din care fapt se acoperă de rușine părțile noastre! De unde acestea? Către voi, părinți înainte de toate, este adresată această întrebare: Dacă nu i-ați crescut atât de răi, cum de au devenit astfel? Cum de nu a putut dragostea voastră să-i ocrotească pe copiii voștri de acești pierzători? Desigur, nu orice chip al dragostei poate fi numit adevărată dragoste.

Omul poate fi iubit, și dragostea nu poate să-l vatăme într-atât. Și aceasta va fi dragoste înțeleaptă. Îți iubești copiii? Atunci nu le îngădui să se abată de la calea cea dreaptă. Îi vezi că încep să facă cunoștință cu oameni răi? I-ai auzit cum repetă cuvinte nelalocul lor, pe care le-au auzit de la tovarășii lor care spun vorbe murdare? Oprește-i pe ei cu puterea cuvântului pământesc, ceartă-i pe ei cât mai aspru, ca să nu mai aibă de-a face cu aceștia. Ori cumva te temi să-i necăjești? Nu te teme! Mai târziu ei îți vor mulțumi pentru aceasta. Doar nu vei pierde un timp prețios! Îți spun: “Îndreaptă copacul până ce el este tânăr, căci va crește și se va întări, iar atunci va fi prea târziu.”

Întâiul dintre preoți Eli nu a îndreptat pe copiii săi pe când ei erau tineri. Când de îndrăzneala faptelor lor blasfemiatoare a început să se plângă întreg poporul israelit le-a grăit lor însă: Pentru ce faceți voi asemenea lucruri – le-a spus el copiilor mai spoi-, căci aud vorbe rele despre voi de la poporul Domnului? Nu, copiii mei, nu este bună vestea ce o aud eu despre voi; nu mai faceți așa, căci nu este bună vestea pe care o aud eu;  voi răzvrătiți poporul Domnului. Însă era prea târziu; copiii, se spune în cartea Regilor, nu au ascultat glasul părintelui lor, iar Domnul a hotărât să-i dea pe ei la moarte (v. I Regi 2, 23-25). Iată pentru ce să vă temeți, părinților! Și nu pentru faptul că-i veți întrista pe iubiții voștri fii.

Dacă iubești pe fiul tău, atunci iubește mai presus de orice sufletul lui- de el teme-te mai întâi de toate ca să nu se piardă. Ia aminte că acesta este chipul lui Dumnezeu, pe care noi trebuie să-L iubim mai mult decât orice… Atunci dragostea ta va fi înțeleaptă, o adevărată dragoste.

Kodak-Portra-400NC_010-_1_

Sursa: Trad din l. bulgară de Gheorghiță Ciocioi, Când și cum începem să-i vorbim copilului despre Dumnezeu, Editura de Suflet, București 2011

Contact Form Powered By : XYZScripts.com