De la Mănăstirea Ciuflea, icoana Maicii Domnului „Deșteptătoarea Ortodoxiei” merge spre Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova în or. Moscova - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

De la Mănăstirea Ciuflea, icoana Maicii Domnului „Deșteptătoarea Ortodoxiei” merge spre Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova în or. Moscova

21:35, duminică, 5 februarie, 2023 | Cuvinte-cheie:

Cu binecuvântarea Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir și cu purtarea de grijă a PC părinte arhimandrit Nicolae (Roșca), duhovnicul-administrator al mănăstirii „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” Ciuflea, din capitală, Icoana Maicii Domnului „Deșteptătoarea Ortodoxiei” din vârful Sf. Munte Athos ce se afla la Mănăstirea Ciuflea, astăzi a fost petrecută de soborul preoțesc și enoriașii prezenți, în drumul Ei spre biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova (Храм Троицы Живоначальной в Конькове), Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Notă informativă:

Icoana sa arătat în vârful Muntelui Athos unui pelerin din Republica Moldova. Mai târziu icoana a fost pictată pentru a fi donată Mănăstirii Marea Lavră din Sf. Munte, bisericii cu hramul „Schimbarea la Față” din vârful Muntelui, cota 2033 m.

Cu binecuvântarea Înalților Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: PF Teophil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și al Întregii Palestine; ÎPS Vladimir, Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove; ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, Arhiepiscop al Chișinăului și Exarh al Plaiurilor; ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, se aduce la cunoștință creștinilor ortodocși din întreaga lume, istoria icoanei Maicii Domnului „DEȘTEPTĂTOAREA ORTODOXIEI” din vârful Muntelui Athos

***

Istoria icoanei Maicii Domnului „DEȘTEPTĂTOAREA ORTODOXIEI” din vârful Muntelui Athos

În anul 2016, de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din sectorul Ciocana, mun. Chișinău, Republica Moldova, a plecat în pelerinaj la Muntele Athos cu o grupă din țară, un fiu duhovnicesc care trecuseră printr-o intervenție chirurgicală la două organe afectate de cancer. Dorința de a ajunge pe vârful Sfântului Munte Athos, care se numește și Grădina Maicii Domnului o avea de 20 ani. Când a găsit posibilitatea a luat binecuvântare de la duhovnicul său de la aceiași biserică și împreună cu grupa de pelerini au pornit spre Grecia, la Sfântul Munte. Închinându-se la icoanele făcătoare de minuni și sfinte moaște din mănăstiri, schituri și chilii au ajuns la Schitul Românesc Prodromu, care face parte din Marea Lavră. De acolo au pornit la drum ridicându-se cu greu în vârful Muntelui, se mai numește și Drumul Maicii Domnului, spre seară au ajuns la Biserica Panaghia unde, Maica Domnului sa odihnit. După Liturghia de dimineață, care se începe la ora 02:00 după ora bizantină, la data de 14 noiembrie 2016 vârful Muntelui era acoperit de un nor des până aproape de Biserica Panaghia.

Echipa formată din 9 pelerini toți din Moldova au ajuns în vârful Muntelui pe la orele 10:00, s-au închinat în fața ușii, care era încuiată, a Bisericii cu Hramul „Schimbarea la Față” făcând metanii. Fiul duhovnicesc fiind unul din cei mai în vârstă, s-a închinat la urmă mulțumind lui Dumnezeu că s-a învrednicit să parcurgă Drumul Maicii Domnului ajungând pe vârf. Atunci și-a adus aminte de boala grea prin care trecuse și a început să plângă. A scos băsmăluța ca să-și șteargă lacrimile de pe față, în acel moment o putere nevăzută la încremenit oprindu-i-se răsuflarea și plânsul, simțind cum s-a dezlipit de la trupul său ceva voluminos, care încet-încet se depărta și se auzeau sunete metalice necunoscute, care nu pot fi cu nimic comparate. Când sa depărtat ca la un metru a văzut Icoana Maicii Domnului, iar din prăpastie, care era la șapte-opt metri se ridica o stâncă, apoi a apărut a doua stâncă mai subțire și mai joasă era plină de așchii mici, toate se mișcau sincron. Când a ajuns la jumătate de cale icoana brusc și-a schimbat direcția spre stânca mai groasă și mai înaltă oprindu-se în vârful ei. La un moment ochii s-au concentrat de la fața Maicii Domnului la umărul drept, unde a văzut un cerc cu steaua în el, iar pe umărul hainei de culoare vișiniu închis se mișca în continuu trei valuri. După aceia icoana s-a pornit în partea stângă a Maicii Domnului trecând pe deasupra răstignirii Mântuitorului asemănătoare cu cea de la Golgota, apoi a dispărut după muntele care există până în prezent.

După ce un preot din această grupă a slujit Te-deum, acest fiu duhovnicesc a căutat icoana peste tot pentru a se închina, dar n-a găsit-o, coborându-se cu multă disperare în suflet și lacrimi în ochi. La ieșire din ceață aproape de Biserica Panaghia și-a dat seama că atunci când s-a închinat la ușa bisericii ea dispăruse, mai mult ca atât era zi cu soare și cer senin drept că soarele nu la văzut.

La plecare de pe Muntele Athos, grupa a venit și sa închinat la Moaștele Sf. Dimitrie din Thessaloniki, apoi au mers la insula Corfu, unde s-au închinat la Moaștele Sf. Spiridon făcător de minuni. Acolo pentru prima dată a mărturisit vedenia în fața Altarului preotului, care conducea pelerinul, Arhimandritul Pantelimon de la mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” din or. Ungheni.

La întoarcerea în țară, a venit la Biserica Nașterea Maicii Domnului de unde a luat binecuvântare și a mărturisit duhovnicului, sa luat decizia de a picta icoana după cum a fost văzută, numind-o „DEȘTEPTĂTOAREA ORTODOXIEI”, fiindcă Maica Domnului deșteaptă credincioșii ei în timpuri grele de încercare și necazuri de boală. Au fost pictate două icoane, una pentru a fi dusă și donată Bisericii din vârful Muntelui Athos cu Hramul Schimbarea la Față, iar a doua pentru Biserica Nașterea Maicii Domnului din sect. Ciocana, mun. Chișinău.

La 15 august 2018 s-a organizat un grup de 12 creștini in frunte cu parohul bisericii, ca să însoțească icoana Maicii Domnului de a fi ridicată în vârful Muntelui în ziua hramului Bisericii de acolo, unde sa arătat minunea Maicii Domnului. Ajungând pe Muntele Athos și pornindu-se de la Mănăstirea Prodromu, spre vârful Muntelui, acești pelerini au ajuns la Biserica Panaghia, dar de acolo icoana se făcea mai ușoara ridicând-o din mână în mână de către alți creștini, care urcau spre vârful Muntelui. Icoana a ajuns înaintea grupului de pelerini care au însoțit-o din țară, așezând-o în locul unde se arătase minunea, era ora 19:40, cu câteva minute înainte de a se începe Sfânta Slujbă.

Acest fiu duhovnicesc a văzut din nou o minune, un Nor mic nevăzut, sa coborât în fața icoanei la câteva sute de metri având forma unui pește, peste puțin timp s-a împrăștiat formând o compoziție nouă cu un fluture în ea. Mai târziu când se întuneca același fiu iarăși a ridicat ochii spre cer și a văzut Norul într-o compoziție nouă, care se asemăna cu Muntele Athos. Un pelerin din grupă, când filma icoana Maicii Domnului și vârful Muntelui, a filmat Norul în altă compoziție, iar alt pelerin din aceiași grupă a văzut Norul cum se schimba dintr-o formă în alta cu totul deosebit de cele anterioare. Această minune a fost văzută aproape de toți cei care erau pe vârful Muntelui, iar ei erau mulți, încât nu încăpeau în biserică și în jurul ei. Spre dimineață când mergea Sfânta Liturghie sa văzut cum acel Nor stătea deasupra bisericii. Pelerinii din grupă, care din motive de sănătate au rămas în mănăstirea Sfântului Pantelimon la Liturghia de dimineață împreună cu duhovnicul, tot au văzut Norul de deasupra bisericii, au văzut cum se învârtea în jurul bisericii de parcă era un râu de apă. În timpul Sfintei Liturghii apa din mare era atât de liniștită încât se asemăna unui câmp de flori, apoi se schimba în solzi de pește, razele de lumină lega cerul, apa și Muntele, se transformau într-o rugăciune Cerească greu de lămurit. Nu se mișca nimic decât Norul din vârful Muntelui Sfânt.

Prin această minune, prin binecuvântarea și arătarea Norului care păzește Muntele Athos se dă slavă și cinste Preasfintei Maicii Domnului, Stăpâna și Ocrotitoarea tuturor mănăstirilor și călugărilor ce se află în grădina Ei.

***

Icoana Originală, a fost pictată și donată bisericii cu hramul „Schimbarea la Față” din vârful Muntelui Athos în ziua hramului (19 august 2018).

De pe Original, s-a pictat mai multe copii care sunt donate din numele ctitorilor, pentru alte comunități creștine ortodoxe din întreaga lume.

August 2018 – Biserica „Nașterea Maicii Domnului” sect. Ciocana, mun. Chișinău.

30 iunie 2019 – Mănăstirea Putna, România.

28 august 2019 – Lavra „Adormirea Maicii Domnului” Poceaiev, Ucraina.

12 decembrie 2019 – Țara Sfântă, Israel (Patriarhiei Ierusalimului și a Întregii Palestine, PF Teophil al III-lea).

3 iulie 2020 – Biserica „Nașterea Maicii Domnului” com. Stăuceni, mun. Chișinău (ctitorită de un grup de credincioși din parohie).

13 februarie 2021 – satul Capu Codrului, com. Păltinoasa, jud. Suceava (ctitorită de un enoriaș din localitate).

10 octombrie 2021 – America de Nord, temporar se găsește în Mitropolia Basarabiei.

21 octombrie 2022 – Icoana este oferită în dar, cu prilejul împlinirii a 3 decenii de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, de către ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei pentru ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei.

6 noiembrie 2022 – biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din regiunea Cantabria, or. Santander, Spania, componența Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale.

14 ianuarie 2023 – Mănăstirea Japca, republica Moldova, (cu suportul familiei Tocarenco din Chișinău).

Deși este finisată încă din ianuarie 2020, dar din cauza pandemiei și a războiului dintre Rusia și Ucraina, Icoana a fost prezentă în Sfânta Mănăstire Ciuflea din Chișinău iar astăzi, 5 februarie 2023, Icoana a fost petrecută de soborul preoțesc și enoriașii prezenți, în drumul Ei spre biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova (Храм Троицы Живоначальной в Конькове), Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Urmează și alte țări unde sunt comunități Ortodoxe ce își doresc această icoană în parohiile lor.

Toate icoanele sunt pictate de un singur pictor, dl Dumitru Musteață, Republica Moldova.

Responsabil de promovarea icoanei este, dl Eugeniu Verdeș din Republica Moldova, tel. +373 68 039 042

Sursa: https://ciuflea.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com