De sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la catedrala mitropolitană - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

De sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la catedrala mitropolitană

12:42, marți, 21 noiembrie, 2023 | Cuvinte-cheie: , ,

Pe căpeteniile îngerilor Treimii, pe Mihail și Gavriil, să-i lăudăm noi toți, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu ari­pile amândurora și din nevoile cele de multe feluri ne izbăvim, unuia grăind: bucură-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicând: bucură-te, îngere al darului! (Condac 1)

Biserica lui Hristos prăznuieşte la 8/21 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil împreună cu soborul tuturor îngerilor. Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte, care stau înaintea tronului slavei lui Dumnezeu, după cum spune însuşi Sfântul Ioan Evanghelistul: Ioan, celor şapte Biserici care sunt în Asia … şi de la cele şapte Duhuri care stau înaintea Scaunului Lui (Apocalipsa 1, 4). Şi aceştia sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Egudiil şi Varahiil.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de sărbătoarea Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al celorlalte Puteri Cereşti fără de trupuri, la catedrala  mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Alături de Întîistătătorul Bisercii Ortodoxe din Moldova a înălțat rugăciuni prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan și eclesiarh al catedralei mitropolitane, împreună cu soborul de preoți slujitori și enoriașii prezenți.

Îngerii sunt puteri slujitoare, mesageri ai lui Dumnezeu, cei care vestesc oamenilor planurile şi voia lui Dumnezeu. La botez fiecare dintre noi primim un înger păzitor pentru a ne ocroti de săgeţile vrăjmaşului diavol, iar după plecarea din lumea aceasta, acesta v-a însoţi sufletul prin vămile văzduhului, păzindu-l de cel rău.

Cântarea îngerească prezentată de proorocul Isaia în Vechiul Testament: Sfânt, Sfânt, Sfânt este Domnul Savaot, plin este cerul şi pământul de slava Lui!» (Isaia 6, 3), este o cântare pe care Biserica a preluat-o în cultul divin public şi pe care noi credincioşii, o cântăm împreună cu îngerii.

Galerie Foto: Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, la catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din capitală

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, https://mitropolia.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com