Header image

Deputații în copilărie n-au citit poveștile lui Creangă. Așa am ajuns la egalitatea de 40%

15:26, vineri, 15 aprilie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Parlamentul examinează Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la Guvern – art.2, 3, 19, 27; Legea presei – art.4, 8; ș.a.)* Dacă se adoptă toate aceste modificări, care în mare parte se referă la principiul ”egalității dintre bărbat și femeie”, o să avem dreptul să țipăm sus și tare că femeia are dreptul să se implice în procesul de luare a deciziilor fie în casă fie în parlament nu mai mult de 40%. (alte aspecte filosofice de egalitarism le omitem deocamdată) Mă întreb și eu, de unde să vină aceste porniri ale legislatorilor, de a elabora legi întregi pentru a accentua egalitatea dintre bărbat și femeie, mai ales că art. 16 din Constituție e scris destul de clar și pe înțelesul unui elev de școală**?

Probabil au niște frustrări și trăiri personale și prin elaborarea acestui proiect de lege iese la iveală ”caracterul discriminator al deputaților”, probabil că s-au săturat sărmanii că la ei acasă femeile hotărăsc peste 60% din întrebările de zi cu zi… Și au inventat o formă de a discrimina prin utilizarea politicilor nediscriminare!

Această situație îmi aduce aminte de metafizica poveștilor humuleșteanului Ion Creangă de ex. în ”Capra cu trei iezi”:

– ”Apoi, dă! nu spun eu bine? zise cel mare. Ia, de-atunci e rău în lume, de când a ajuns coada să fie cap…” Sau în ”Punguța cu doi bani” :

 — Măi babă, mănânci ca în târgul lui Cremene. Ia dă-mi şi mie nişte ouă, ca să-mi prind pofta măcar.
— Da’ cum nu! zise baba, care era foarte zgârcită. Dacă ai poftă de ouă, bate şi tu cucoşul tău, să facă ouă(sic!), şi-i mânca; că eu aşa am bătut găina, şi iacătă-o cum se ouă.
Moşneagul(a se citi deputații – n.n.), pofticios şi hapsin, se ia după gura babei şi, de ciudă, prinde iute şi degrabă cucoşul şi-i dă o bataie bună, zicând:
— Na! ori te ouă, ori du-te de la casa mea; ca să nu mai strici mâncarea degeaba.

Iar pentru o interpretare corectă a poveștilor lui Creangă vă recomand să-l cercetați pe Vasile Lovinescu, asta ca să nu rămîneți la nivelul deputaților din Parlament, care nu știu cum și ce să facă ca să mai ouă de șiudă o lege a egalității dintre găină și cocoș… Ei nu l-au citit pe Ion Creangă, sau nu au înțeles nimic din aceste frumoase povești pline de elemente ”discriminatorii”.

Iar eu m-am suit pe-o căpșunică și v-am spus o minșiunică…

Cezar Salahor

____
* Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea cu privire la Guvern – art.2, 3, 19, 27; Legea presei – art.4, 8; ș.a.)

** Constituția RM

Contact Form Powered By : XYZScripts.com