Descoperire arheologică de senzație în Belarus - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Descoperire arheologică de senzație în Belarus

0:14, miercuri, 24 august, 2016 | Cuvinte-cheie: , , ,

În regiunea Novogrudok, în satul Lavrishevo (odată centrul Marelui Ducat al Lituaniei), a fost descoperita o criptă necunoscută și două sarcofage vechi, continand ramasitele pamantesti a trei barbati. Conform cercetatorilor, descoperirea poate fi adaugata pe lista descoperirilor istorice importante și scoate la lumina secretele uneia dintre cele mai vechi cetati ale Ortodoxiei din Belarus.

Descoperire arheologica de senzatie in Belarus

Raclele au fost scoase la lumina, la Biserica Adormirii Maicii Domnului din Lavrishevo. Biserica a fost construită în secolul al XVIII-lea, pe locul unei biserici a unei vechi manastirii. Astăzi, zidurile lacasului au o varsta de circa 240 de ani.

Lacasul vechi de cult a fost acoperit cu pământ, cel mai probabil în secolul al XIX-lea, când Mănăstirea din Lavrishevo a fost inchisă. Arheologii au indepartat mai multe tone de sol, pana la a ajunge la principala lor descoperire: cele două sarcofage din piatră.

Într-unul dintre sarcofage, pe langa ramasitele pamantesti, au fost descoperite si alte obiecte sfinte – o cruce cu pietre prețioase și două medalioane. Descoperirea sugerează că este vorba despre rămășițele unui barbat odată venerat.

Descoperire de senzatie in Belarus: ce cred specialistii

Rămășițele au fost trimise, in vederea unei examinari antropologice, la Academia de Științe din Belarus. Pana acum, oamenii de știință au constatat ca rămășițele pamantesti descoperite in cripta apartin unor persoane de sex masculin, trei la numar: un copil cu varsta cuprinsa între 12 și 14 ani; un bărbat cu varsta de aproximativ 25 de ani; un barbat cu varsta de peste 60 de ani.

Rămășițele barbatului mai in varsta au provocat, insa, cel mai mare interes din partea arheologilor, savanților și clericilor.

Totul a pornit de la faptul ca a aparut versiunea unei posibile descoperiri, de fapt, a moaștelor pierdute ale lui Elisei – un sfânt, canonizat de Biserica Ortodoxă în urmă cu mai mult de 500 de ani.

In prezent, din laboratoarele destinate cercetarii, ramasitele pamantesti au fost duse in Mănăstirea din Lavrishevo, în altarul bisericii.

Sapaturile continua, iar versiunea unei posibile descoperiri a moastelor Sfantului Elisei trebuie să fie susținuta de fapte. Asa incat, pentru a trece ca valabila aceasta ipoteza, mai este nevoie de o altă analiză cu ioni și de efectuarea unei examinari a ADN-ului.

In articol (in partea dreapta), puteti vedea un scurt material video pe aceasta tema.

Sursa: https://lonews.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com