Despre dragostea creştină - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Despre dragostea creştină

10:09, miercuri, 13 februarie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , ,

Fragment din comunicarea pe care am susţinut-o în faţa unui grup de studente de la Facultatea de Litere a USM 

Şi pentru că am venit astăzi la voi să vă vorbesc despre dragoste vreau să vă prezint în cele ce urmează un blog despre dragostea creştină. Este vorba de http://dumnezeudragoste.blogspot.com/

Capitolul 13 din prima Epistolă către Corinteni este numit „imnul dragostei” şi sună cam aşa:

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poarta cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată”. 

Ideea de a crea un blog care ar cuprinde materiale despre dragostea creştină, a încolţit în Săptămâna Luminată a anului 2009.

Atunci, deja începusem să mă întâlnesc cu un băiat (actualmente soţul meu) de care m-am îndrăgosit la prima vedere, anume lui i-am dedicat acest blog, citindu-i în fiecare zi, pasaje din Evanghelie şi din Sfinţii Părinţi despre dragoste, pe care le postam sistematic în paginile blogului.

Dumnezeu este El însuşi „iubire” (I Ioan 4, 8), care din nemărginita dragoste a Lui faţă de om ne-a creat, astfel pot afirma că dragostea este de la Dumnezeu. Şi oricine iubeşte, este născut din Dumnezeu,  şi cunoaşte pe Dumnezeu, iar cine nu iubeşte, n-a cunoscut pe Dumnezeu. Şi pentru că Dumnezeu este dragoste mi-am dorit să nu ţin în ascuns iubirea mea faţă de tot ce mă-nconjoară ci s-o transmit şi altora şi anume prin intermediul acestui blog.

Blogul pe care l-am conceput în urmă cu aproape 4 ani dintr-o răbufnire de dragoste curată, la ora actuală este secţionat pe 25 de categorii şi conţine peste 100 de articole.

Categoriile în care am postat materiale în toţi aceşti ani pe Blogul Dumnezeu este Dragoste

 sunt următoarele:

Carte Ortodoxă (1 articol); Cum să ne alegem duhovnicul ? (1); Cum să ne creştem copiii ? (17)

Despre casatorie (4); Despre credinţă (2); Despre Dragoste (31); Despre familie (4); Despre feciorie (1); Despre iertare (3); Despre Post (2); Despre prietenie (2); Despre Păcate (10); Despre Sănătate (2); Liber sau rob al Astrologiei ? (2); Lucru manual (1); Muzică pentru copii şi mămici (1); Ora de religie (1); Pelerinaje (5); Rolul femeii în Biserica Ortodoxă (4); Rugăciuni (9); Sărbători Împărăteşti (4); Sărbători închinate Maicii Domnului (2); Materiale Video (17)

Blogul Dumnezeu este Dragoste (http://dumnezeudragoste.blogspot.com/  îl recomand în primul rând tinerilor pentru a cunoaşte adevărata semnificaţie a dragostei creştine, iar nu ceea ce învaţă cu regret tinerii noştri de azi de la televizor, din internet, căutând modele false şi urmându-le acestora.

Deoarece, ne aflăm în preajma aşa zisei sărbători a îndrăgostiţilor Valentine`s Day mi-am  propus să vă dau citire unui aricol semnat de mine cu doi ani în urmăValentine`s Day – o sărbătoare ortodoxă?”

Odată cu libertatea obţinută în 1989, societatea noastră a început să importe și multe sărbători. Şi dacă la început acest fenomen era mai lent, acum această manifestare ia amploare pe an ce trece. Una din aceste sărbători este şi Valentine`s Day, adică ziua sfântului Valentin, celebrată la 14 februarie, zi în care cuplurile îşi fac declaraţii de dragoste şi işi fac cadouri. Deşi mai sunt voci care susţin că Valentine`s Day sau Ziua Îndrăgostiţilor nu este o zi specifică ţării noastre, ea totuşi a fost adoptată şi pe meleagurile noastre şi prinde rădăcini tot mai adânci. Tinerii sunt încântaţi că există şi o zi a lor, a îndrăgostiţilor, un prilej de a sărbători împreună cu persoana iubită.

S-ar părea că Valentine`s Day, fiind pusă sub patronajul Sfântului Valentin, este o sărbătoare creştină şi, prin urmare, o putem accepta şi celebra. Calendarul creştin-ortodox ne arată că sunt trei sfinţi ce au purtat numele Valentin şi o Sfântă Muceniţă Valentina.

În viaţa nici unuia dintre Sfinţii Mucenici cu numele Valentin din calendarul ortodox nu se regăsesc câtuşi de puţin elemente ale legendelor puse pe seama acestora. Deși în Sinaxarul catolic la ziua de 13 februarie este comemorat un Sfânt Valentin, totuși Valentine`s Day nu are nimic în comun cu sfântul căruia îi este atribuită. Aceasta este o “sărbătoare” lumească, cu practici şi obiceiuri de origine păgână.

Ce atitudine trebuie să adoptăm faţă de aceste “importuri” din lumea occidentală pe care unii tineri le acceptă fără să discearnă dacă sunt sau nu folositoare ori, dimpotrivă, sunt păgubitoare sufletului?

Ce ne învaţă Biserica?

În fiecare an, în luna februarie, în întreaga lume, sunt oferite în dar, în numele iubirii, lumânări, flori, bomboane şi diferite alte cadouri. Peste tot îşi fac apariţia cadouri sub formă de inimioare, la televizor se difuzează filme de dragoste, la radio ai parte de zile de iubire, în cluburile de noapte se organizează programe distractive pentru tinerii îndrăgostiţi, au loc căsătorii de o zi, dezvoltându-se, astfel, o întreagă industrie de speculare pe sentimentele de iubire.

În cartea sa “Între Freud şi Hristos”, Ieromonahul Savatie (Baştovoi) face o radiografie a Valentine’s Day. Iată un scurt pasaj din acest volum: “Sărbătorile tradiţionale sunt zâmbetul unui popor. E destul să nimereşti la una din ele ca să afli, fără cuvinte, o istorie de secole, uneori de milenii. La noi, la români, una din aceste sărbători a devenit “Saint Valentines”.

Această sărbătoare, fără îndoială, are în ea o putere uluitoare. Deşi românii au aflat de existenţa ei de puţină vreme, iar mulţi încă mai învaţă să-i pronunţe denumirea corect, totuşi ea a devenit foarte populară, stârnind mai multă vervă şi pregătiri decât sărbătorile tradiţionale, cum sunt Crăciunul şi Paştile.”

Potrivit unor date oferite de către “The Greeting Card Association”, aproximativ un miliard de felicitări sunt trimise anual în întreaga lume în preajma Sf. Valentin, poziţionând această sărbătoare pe locul doi după sărbătoarea Crăciunului.

Oare avem nevoie de o zi specială ca să ne arătăm sentimentele faţă de o persoană dragă nouă? Oare nu-i putem dărui o floare sau în orice zi nu-i putem face un cadou? Doar o iubim permanent, dacă este vorba de o dragoste curată. Dumnezeu ne-a creat dintr-un sentiment puternic, numit iubire. Iubirea sinceră, castă şi puternică, ce uneşte sufletele curate a doi tineri, nu are nevoie nici de o zi specială, nici de bileţele şi nici de cadouri pentru a fi declarată. Această iubire se simte şi se trăieşte. Doar iubirea desfrânată – deci pasageră şi nesinceră – are nevoie de astfel de artificii pentru a supravieţui.

Sfinţii Părinţi sunt împotriva iubirii amestecate cu păcatul desfrânării. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Este un fel de a te uita la o femeie, aşa cum se uită cei cu inimă curată. De aceea Hristos n-a oprit uitatul, ci uitatul cu poftă”. Ori, “Ce altceva este Ziua Sf. Valentin decât un îndemn la desfrâu?”, spunea Părintele Arsenie Boca.

Iisus Hristos ne spune: “Fugiţi de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârşi omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrânării, păcătuieşte în însuşi trupul său. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu” (I Corinteni 6, 18-20).

În final, consider că îndemnul Ieromonahului Savatie (Baştovoi) e unul de mare povaţă. Acesta ne înduplecă, astfel: „Nu trebuie să primim şoaptele demonice ale desfrâului dacă avem măcar o mică simpatie pentru acest Sfânt Valentin, iar dacă ne place mai mult să rămânem în desfrâu, atunci să-l urâm pe acest Sfânt Valentin, să-l urâm cu adevărat, după cum şi el a urât desfrânarea noastră. Desfrâul a început să fie acoperit şi justificat cu numele lui Valentin, mucenicul creştin, iar aceasta-i cu adevărat un lucru demonic.”

* * *

Un analog al Valentine`s Day este Duminica a treia de după Sfintele Paşti când se sărbătoreşte ziua femeii creştine. Femeile creştine au cinstea de a avea o Duminică în an, în care sunt cinstite în modul cel mai deosebit.

De mame bune au nevoie astazi familiile noastre. De fiice evlavioase are nevoie Biserica lui Hristos. De femei cinstite şi iubitoare de Dumnezeu, are atâta nevoie astăzi societatea în care trăim.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com