Header image

Despre migranți, cu Arhiepiscopul Ieronim al Greciei: Europa civilizată i-a bombardat

11:01, joi, 17 decembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Arhiepiscopul Atenei a vorbit, în timpul programului de televiziune „Week end”, din lanțul grecesc MEGA, despre opera de caritate a Bisericii, despre relațiile sale cu Primul-Ministru Alexis Tsipras, despre problemele actuale care preocupa societatea greacă.

Referindu-se la criza economică care a afectat profund Grecia in ultimii ani, Arhiepiscopul a spus că criza spirituală a venit prima, apoi criza morală si s-a incheiat totul cu criza economică.
Întâistătătorul a subliniat faptul că munca de caritate a Bisericii, care a sprijinit mii de oameni afectati de criză, nu este lucrarea lui, nici a episcopilor și preoților, ci a oamenilor înșiși, care sprijină eforturile parohiilor și episcopiilor. Când „spunem ‘ajutorul Bisericii’, înseamnă ‘ajutorur tuturor'”. Optimismul care mai caracterizeaza criza se datoreaza acestor oameni, care s-au aratat generosi prin contributia lor. Nu Biserica însăși face aceste lucruri. Ea doar a organizat și monitorizat totul”, a spus Arhiepiscopul.

Vorbind despre criza migranților, acesta a numit-o o problemă a secolului. Arhiepiscopul a amintit cauzele care au provocat aceasta criza:

„De ce au plecat din locurile lor? Pentru că noi i-am bombardat. Europa civilizată i-a bombardat. Ea le-a luat casele, a creat acest flux. Acestia vin aici, s-au înecat în mare, i-am primit si ii vedem acum în Europa, cu barierele instalate astfel încât să nu mai poata trece. Nu ar trebui ca vinovații sa-si asume responsabilitatea? Sau vor sa ii expulzeze, sa revina in Grecia?”.
În ceea ce privește construcția unei moschei în Atena, Arhiepiscopul și-a exprimat rezervele. Desi fiecare are dreptul la propriul lacas de cult, pentru indatoririle sale religioase, a subliniat el, nu trebuie să ne grabim pe marginea acestei probleme:
„În forma sa actuală, am fi naivi sa ne lasam presati, fara sa stim cine va administra moscheea. Fără să știm dacă aceasta va fi un loc de rugăciune, sau un loc de îndoctrinare și fundamentalism”.
Întrebat despre relațiile sale bune cu Primul-Ministru Alexis Tsipras, în ciuda tuturor diferențelor care ii separa, Arhiepiscopul a răspuns că el a fost onorat de faptul ca s-a întâlnit cu acesta înainte de a deveni Prim-Ministru, și a adăugat că se poate vorbi cu ușurință cu el. Primatul a adăugat că un acord între partide și Biserica era necesar, obiectivul comun fiind acela de a ajuta cetățeanul.
sursa http://lonews.ro
Arhiepiscopul-Ieronim
Contact Form Powered By : XYZScripts.com