Despre perioada pregătitoare către Postul Mare - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Despre perioada pregătitoare către Postul Mare

12:23, marți, 20 februarie, 2024 | Cuvinte-cheie:

Anul acesta, în Biserică Ortodoxă, postul Sfintelor Paști începe la 18 martie. Dar înainte de a intra în post, vom avea o perioadă de patru duminici și trei săptămâni, numite pregătitoare către Postul Mare.

Această perioadă pornește din duminica următoare (25 februarie), numită „A vameșului și fariseului”, după textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie.

În plan liturgic, din Duminica vameșului și a fariseului slujbele se fac după cartea numită Triodul. Una din cântările Triodului, specifice perioadei date, este imnul “Ușile pocăinței deschide-mi mie, Dătătorule de viață…”, ce se cântă la Utrenie, după citirea Sfintei Evanghelii.

În plan alimentar, în săptămâna Vameșului și a fariseului se anulează postul de miercuri şi vineri. Această abatere de la regula postului are o istorie aparte, dar pentru noi este, în primul rând, un act de smerenie asumată. Mai ales că deseori suntem tentați să ne complacem în gândul fariseic că suntem niște postitori, în comparație cu alți creștini care nu respectă cu post zilele de miercuri și vineri.

Episcop Ambrozie (Munteanu)

Contact Form Powered By : XYZScripts.com