Dacă vrei cu adevărat să devii sănătos, devii sănătos
17:06, marți, 17 martie, 2015 | Cuvinte-cheie: boala, har, originea bolilor, Psihoterapie isihasta, sanatate, sfaturi duhovnicești, vindecare
Asta înseamnă, întrucâtva, că mulţi sunt bolnavi pentru că, în inconştient, ei se lasă să fie bolnavi. Afirmaţia poate părea, la prima vedere, şocantă. Şi totuşi, ei sunt bolnavi, în primul rând, ca să-şi atragă un beneficiu nevrotic, vor să fie trataţi ca nişte copii. Când lupta vieţii ne copleşeşte, toţi simţim nevoia să fim trataţi precum copiii; atunci subconştientul „cheamă” o boală. Dacă vrei cu adevărat să devii sănătos, devii sănătos.
Ajută-ƫi subconştientul să grăbească vindecarea
Acest lucru este posibil: să-ţi ajuţi subconştientul. Este un proces care se petrece în stare de relaxare, într-o stare destinsă – mai ales dacă eşti bolnav.
Relaxat, cu ochii închişi, repetă-ţi formule ale însănătoşirii. Cea mai curentă astfel de formulă este: „Mă simt din ce in ce mai bine, pe zi ce trece din toate punctele de vedere”; trebuie rostită la indicativ prezent, pentru că subconştientul nu cunoaşte alte timpuri verbale.
Această formulă a fost folosită de dr. Emile Coue, care a vindecat, prin ea şi prin climat psihic spirimal, sute de cazuri.
Repetarea acestei formule duce la preluarea ei de către dinencefal, iar dinencefalul transmite comenzile de refacere acolo unde este nevoie. Diencefalul şi formaţiunile reticulare trimit comenzile de refacere acolo unde este slăbită structura noastră. Dacă această formulă este repetată, în perioadele de slăbire, timp de 21 de zile, seara la culcare, adică în acel interval de „stare alpha” survenită în mod natural, se produce întotdeauna o îmbunătăţire.
Pentru cei vrednici, un impas precum o boală poate să fie un prag iniţiatic
Boala nu numai că îţi dă o informaţie despre viaţă, dar îţi poate crea şi condiţia unei schimbări mentale profunde,o trăire iniţiatică.
Ajungem din nou la regula dintâi: starea de bine mental întreţine starea de bine fizic şi grăbeşte refacerea fizică.
Cu cât vom supraveghea mai bine mentalul, cu atât vom stăpâni starea de sănătate.
Omul ar trebui să ştie nu numai cum poate să îşi revină, cum să-şi restabilească sănătatea. El ar trebui să ştie câte ceva despre corelarea dintre greşeală si boală.
Asta trebuie reţinut: faptul că, sănătoşi fiind, putem să evităm o eventuală îmbolnăvire prin starea de bine mental. Starea aceasta de bine mental poate fi clădită prin autoimpunere şi prin purificare.
Explicarea filocalică a îmbolnăvirii
Predispoziţia noastră pentru boală vine din predispoziţia pe care o avem de a alege răul. Dumnezeu nu vrea răul omului; ci omul alege răul.
Omul alege răul din ignoranţă, din înşelare, din cădere, din constrângere. Este constrâns să îl aleagă. Constrângerea ţine de firea omului, de naşterea lui, de „vocile” ancestrale numite pulsiuni.
Originea bolilor depăşeşte, adesea, puterea noastră de înţelegere.
Există 3 origini reperabile:
Unele boli sunt genetice sau ancestrale: te-ai născut cu o povară în soartă. Nu eşti răspunzător de aceste boli. Te-ai născut cu predispoziţia pentru ele.
Alte boli provin din conflictele sau traumele avute în perioada prenatală şi în copilărie. Dacă au existat conflicte puternice sau traume în acea perioadă, individul le va resimţi în tot timpul vieţii. Iată de ce copilăria, familia, mediul sacru al casei trebuiesc privite cu mare grijă.
Boli cu surse nomice. Nomos, în limba greacă, înseamnă lege. E vorba de boli venite dintr-o încălcare a Legii revelate. Şi este palierul actual: cumul cotidian de erori.
Condiţii agravante: agresivitatea şi culpabilitatea.
Agresivul şi vinovatul se îmbolnăvesc mai lesne. În privinţa agresivităţii, trebuie spus că de multe ori nici nu o conştientizăm.
Există printre cunoştinţele mele un domn care este foarte bisericos; are circa 40 de ani, merge la biserică, este un bun închinător, un practicant al religiei. Cu toate aceste calităţi, prietena lui simţea lângă el un discomfort extraordinar. Cei doi au venit la mine să mă întrebe de ce se întâmplă acest lucru, de ce ea simte astfel. Stând un pic de vorbă cu el, am aflat că mai fusese căsătorit, divorţase şi purta o ură înverşunată primei sale soţii. E lesne de înţeles că, în preajma lui, orice femeie simte un mare disconfort, pentru că el se împotriveşte femeii în sine. Aflând acestea, bărbatul m-a întrebat cc-i de făcut. „Trebuie să-ţi dizolviagresivitatea inconştientă”, i-am spus. In viaţa sa conştientă, el era bun,milostiv, însă inconştient era agresiv. El ştia că este bun ca pâinea lui Dumnezeu – facea şi pomeni, punea lumânări la biserică…
„Cum să-mi dizolv agresivitatea inconştientă?” m-a întrebat.
L-am sfătuit ca în fiecare zi, în rugăciunile sale, să o pomenească pe fosta lui soţie şi să ceară pentru ea putere, sănătate, har.
„Cum să cer aşa ceva pentru ea? Este o scorpie, cea mai mare scorpie! a ripostat el. Nu pot să mă rog pentru ea! “
„Acest nu pot trebuie să-i depăşeşti! Numai dacă te rogi pentru ca o să-ţi dizolvi agresivitatea inconştientă “. „Dar nu merită… “, mi-a răspuns.
„Tocmai pentru că nu merită! Cu cât te rogi mai mult pentru ea, cu atât ea va înflori, acolo unde se află.”
„Dar nu merită să înflorească! Vreau să piară, să se usuce! “
„Iată, cred că ţi-ai conştientizat destul de bine de ce, când se află lângă tine, partenera are forța vitală zdrenţuită! “, i-am zis eu atunci.
Ce se întâmplă când ai o forță vitală zdrenţuită? Eşti vulnerabil. Poţi să iei foarte uşor o gripă sau o infecţie, de exemplu. În acelaşi timp poţi resimţi influenţa negativă ce vine dinspre o anumită persoană, sau pur şi simplu din câmpurile din jurul nostru (din care, când suntem sănătoşi, selectăm numai pozitivitatea). Revenind, pot să vă spun că acel pacient a reuşit până la urmă să se vindece, să se roage cu bucurie pentru acea „scorpie”. In cele din urmă a început să vadă că nu era chiar aşa de scorpie cum credea ci, şi că numai încărcătura lui de ură o făcea pe fosta lui soţie să pară atât de rea.
O doză de agresivitate inconştientă este în toţi. Ne naştem cu ea. Ea este baza complexului Cain. Inconştient, vrei să-l elimini pe semenul tău. Omul se simte bine dacă elimină sau ieftineşte pe cineva.
Mai ales terapia iertării şi ofranda remediază agresivitatea inconştientă. „Impacă-te cu aproapele tău… cu fratele tău, cu pârâşul tău “. (Matei 5:23-25). Dacă ai o aversiune faţă de cineva, atunci la rugăciune evocă-i faţa senină şi „dăruieşte-i” mental pace, sănătate şi Har.
sursa Psihoterapie isihasta. Editura: Paralela 45. Anul de aparitie: 2010