Dialog interreligios cu Asociaţia Obştească a musulmanilor „Grădinile Liniştei”
0:01, vineri, 17 martie, 2017 | Cuvinte-cheie: dezbatere interconfesionala, dialog interreligios, islam, musulmani
La data de 16.03.2017 a avut loc o nouă întrunire interreligioasă la moscheea de pe strada Gagarina, 16. Profesorul de sectologie prot. Octavian Solomon împreună cu studenţii ATOM au participat la un dialog avându-l ca interlocutor pe Maşat Talgat, preşedintele asociaţiei. Acesta a făcut o descriere a islamului pornind de la sistemul religios. În acest sens domnul Talgat ne-a spus despre stâlpii de bază pe care este fundat islamul:
- Mărturisirea de credinţă (Sheheda) ce constă din două părţi 1) mărturisirea faptului că nu există altă divinitate în afară de Allah şi 2) a faptului că Muhammad este Mesagerul Său. Prin această mărturisire pronunţată devii musulman, spunea domnul Talgat, specificând şi faptul Muhammad are un statut special în islam el fiind şi Proroc şi Trimis. Conform religiei islamice un trimis din partea lui Dumnezeu foloseşte legislaţia de până la el fără a o schimba sau interveni în ea, iar proorocul poate schimba şi legislaţia divină şi poate repune societatea pe alte principii, pe o nouă Şaria-legislaţie.
- Rugăciunea (As-Salat) este al doilea stâlp al islamului prin care omul comunică cu Allah pentru a obţine iertarea din partea lui Dumnezeu. Musulmanii trebuie să efectueze 5 rugăciuni zilnice în masjid (moschee) iar în cazuri excepţionale se pot săvârşi şi în altă parte. Femeile au obligaţia de a săvârşi rugăciunea acasă. Islamul, fiind o religie bazată pe sistemul de recompense din partea lui Allah, musulmanul care săvârşeşte rugăciunea în moschee are o recompensă din partea lui Dumnezeu de 25 de ori mai mare decât cel care săvârşeşte rugăciunea în altă parte, ne-a informat Domnul Talgat. Toţi musulmanii se roagă cu faţa spre Mecca.
- Dania obligatorie (Az-Zakat) este un alt stâlp islamic şi constă într-un anumit procent stabilit, pe care musulmanii îl oferă din propria lor avere pentru ajutorarea celor săraci. Domnul Talgat ne-a spus că această danie adunată poate fi folosită şi pentru construcţia altor moschei, pentru repararea lor sau după necesitate.
- Postul din luna Ramadan (As-Siyam) care este un post obligatoriu pentru musulmani. Acest post constă în abţinerea de la mâncare, apă şi relaţii intime timp de o lună pentru perioada zilei, adică de la răsăritul soarelui până la apus. Noaptea musulmanii nu postesc. Calendarul musulman este un caledar diferit, el fiind calculat după fazele lunii şi este cu 11 zile mai scurt şi este rotativ, iar luna Ramadan care poate avea 29 sau 30 de zile nu are o data fixă ci mişcătoare.
- Pelerinajul la Mecca (Al-Hajj) este un alt stâlp al islamului pe care musulmanul trebuie să-l săvârşească măcar o data în viaţă pentru a îndeplini anumite ritualuri. Musulmanii merg la aşa-zisa „Casa cea Sfântă” (Kabba) care e cea mai veche casă de rugăciune monoteistă încă de pe timpul lui Adam- profetul. Ea a fost restaurată după cum spunea domnul preşedinte Talgat de însuşi Avraam şi de fiul său Ismael.
Domnul Maşat Talgat ne-a mai spus că din punct de vedere al islamului Iisus nu a fost răstignit pe cruce şi nu a murit ci a fot ridicat de Allah la cer şi urmează să vină înainte de Ultima Zi şi să se lupte cu Antihrist şi să moară ca toţi oamenii.
Un alt concept curios a fost şi faptul că musulmanii cred că Dumnezeu a revelat şi scripturile evreilor şi cele creştine. Adică ei cred în provenienţa divină a Torei, a Sulurilor lui Avraam, a Psalmilor lui David şi a Evangheliilor cu singura specificaţie că orice scriptură nouă le anulează pe celelalte vechi. Astfel din punctul de vedere islamic, Coranul fiind o scriptură nouă a anulat autoritatea scripturilor precedente.
La întrebarea părintelui profesor Octavian Solomon dacă Allah poate fi considerat Iubire, cum este Dumnezeu în creştinism, domnul Talgat a răspuns că da şi această însuşire trebuie legată de faptul că Allah este Milostiv faţă de oameni (deoarece nu găsim o precizare coranică a Iubirii) Părintele profesor a specificat faptul că Dumnezeu iubeşte lumea atât de mult încât S-a făcut om şi aceasta este Iubirea desăvârşită. Din punct de vedere islamic domnul Talgat a spus că deşi Allah este Milostiv (Iubitor) îi iubeşte pe oameni de la distanţă.
O nouă întâlnire cu aceeaşi organizaţie va avea ca temă de dezbatere „Iisus în Islam”.
Mulţumim pe această cale domnului Maşat, preşedinte al Organizaţiei Obşteşti „Grădinile Liniştei”, departamentului de relaţii interconfesionale şi interreligioase a Centrului Misionar „Cuviosul Anatolie Tihai” cât şi Domnului Alexandru Guzun pentru medierea acestei întruniri.
Sursa: http://teologie.md/