Discuții în contradictoriu pe tema calendarului – adevărata esență a problemei
19:00, marți, 26 decembrie, 2023 | Cuvinte-cheie: calendar bisericesc, stil nou, stil vechi
Observ discuții în contradictoriu pe tema calendarului, însă nu văd să se spună clar despre adevărata esență a problemei
Pentru o mai bună înțelegere eu aș delimita aceste calendare în 2 categorii:
Calendar Bisericesc, care măsoară timpul liturgic, crugul zilei, săptămânii și anului bisericesc cuprinse în cele 3 ”Anotimpuri ortodoxe” (Triodul, Pentricostarul și Octoihul). Unde Duminică este ziua întâi și în care o zi nouă începe cu vecernia.
Este calendarul care măsoară ritmul vieții creștine, al rugăciunilor și al celor 7 laude.
Calendarul astronomic măsoară timpul laic, cel care ne ajută să nu întârziem la transportul public, să trimitem scrisori, să achităm creditele la bancă, cine le are, care sunt încadrate în cele 4 anotimpuri, iarna, primăvară, vara, toamna. a.m,d,
Deci, aceste două calendare coexistă, iar cel mai important lucru este să nu confundăm instrumentele de măsurare. Pentru că dacă o să ne apucăm să măsurăm apa în metri sau distanța în litri, atunci neapărat o să greșim.
Pentru cei care îi tot dau anatema pe cei ce sărbătoresc pe nou, îi îndemn să se smerească, pentru că pentru păcatele noastre, Dumnezeu a îngăduit ca să avem această dezbinare și cu toate acestea suntem în comuniune euharistică cu toții.
Chiar dacă cineva ține sărbătoarea pe 25 decembrie calendar civil, trebuie să înțeleagă că măsoară timpul rugăciunilor – a vecerniei, pavecerniței, a mezonopticii, a utreniei, Liturghiei și a întregii rânduieli ortodoxe, posturi și atunci rămâne în Hristos…. iar dacă începem să prăznuim Nașterea Domnului pentru ca la ora 12 de noapte să putem sta în jurul bradului în centrul Capitalei și să bem șampanie, atunci avem o problemă gravă, la limita schizofreniei.
P.S. Orice mirean, ține de o parohie concretă și trebuie să aibă un preot la care se spovedește cu regularitate. Atunci când apare o polemică, îi întreb de ce parohie țin și respectiv să facă ascultare de preotul său duhovnic. Cu această ocazie este bine să amintim că în Moldova ambele Mitropolii sunt (de stil vechi) așa cum e scris în statutele înregistrate la Ministerul Justiției. E o mare problemă dacă cineva se apucă de capul lui să schimbe calendarele după bunul plac invocând ”lumea civilizată” sau ”toată europa”.
Vă îndemn totuși să nu fim ipocriți, fățarnici, să fim creștini și să nu vulgarizăm învățătura bisericească, ci să depunem puțin efort pentru alfabetizare creștină.
”Pace vouă”
Cezar Salagor