Dorin Chirtoacă și-a cerut scuze de la Mitropolia Moldovei pentru declarațiile șefei Direcției Cultură - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Dorin Chirtoacă și-a cerut scuze de la Mitropolia Moldovei pentru declarațiile șefei Direcției Cultură

23:05, duminică, 11 ianuarie, 2015 | Cuvinte-cheie: ,

Dorin Chirtoacă, și-a cerut scuze de la Mitropolia Moldovei pentru declarațiile șefei Direcției Cultură, Lucia Culev.

Într-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Chirtoacă scrie că a primit o scrisoare de la Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldovei, care își exprimă regretul și nedumerirea față de declarațiile Luciei Culev.

La rândul său, edilul capitalei menționează că Lucia Culev nu a numit pe nimeni sectant, ci doar a folosit, involuntar, cuvântul sectă, într-o discuție telefonică.

Acum câteva zile, Agenţia „IPN” a difuzat o ştire, potrivit căreia şefa Direcţiei Cultură ar fi spus că Primăria a organizat manifestaţii doar de Crăciunul pe stil nou, pentru că nu este o sectă.

În opinia lui Chirtoacă, în acest caz, administrația locală a fost implicată într-un scandal neîntemeiat.

sursa publika.md

Scrisoarea deschisă adresată Primarului General al mun. Chișinău, în legătură cu recentele afirmații ale Șefei Direcției Cultură a Primăriei, cu referire la creștinii de stil vechi

Primarului General al Municipiului Chișinău,

Domnului Dorin Chirtoacă

 Stimate Domnule Primar-General,

       Ne exprimăm regretul și nedumerirea cu privire la afirmațiile Doamnei Lucia Culev – Șefa Direcției Cultură a Primăriei Chișinău, prin care, Domnia Sa, i-a catalogat pe creștinii ortodocși din Republica Moldova care celebrează Nașterea Domnului pe stil vechi, drept sectanți.

       Considerăm că această declarație, pe lângă faptul că este nefondată, este absolut inacceptabilă, cu atât mai mult, cu cât este făcută de un funcționar public.

       Ne întrebăm și Vă întrebăm, cum poate fi Mitropolia Moldovei o sectă, când are în componența sa peste 1350 de biserici și 50 de mănăstiri pe tot cuprinsul țării, respectiv tot atâtea comunități religioase, cu un număr covârșitor de credincioși în rândurile cetățenilor. Pe lângă aceasta, cum se face că, de Hramul municipiului Chișinău, celebrat la data de 14 octombrie (stil vechi), precum și de Luminata Înviere – Sfintele Paști (care au dată comună de celebrare pentru toți creștinii ortodocși), Primăria Chișinău, inclusiv prin intermediul Direcției Cultură, se implică activ în organizarea unor evenimente tematice de anvergură? Or, în asemenea situație, avem toate motivele să credem că recentele afirmații ale Doamnei Culev rezultă fie din ingoranță, fie din rea voință.

Stimate Domnule Chirtoacă,

      În virtutea fructuoaselor relații de colaborare stabilite de-a lungul anilor între Primăria Chișinău și Biserica Ortodoxă din Moldova, ne exprimăm speranța că veți lua toate măsurile necesare, în limitele funcției publice pe care o exercitați, pentru a nu se crea confuzii și alte situații neplăcute în societate.

       Cu respect,

 + VLADIMIR,

MITROPOLIT AL CHIȘINĂULUI ȘI AL ÎNTREGII MOLDOVE

Scrisoare-deschisa-Primar-General-Chisinau

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com