Duminica a IX-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Umblarea pe mare – Potolirea furtunii - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Duminica a IX-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Umblarea pe mare – Potolirea furtunii

16:30, duminică, 14 august, 2022 | Cuvinte-cheie:

În Duminica a IX-a după Pogorârea Duhului Sfânt, 14 august 2022, zi de prăznuire a Scoaterii Sfintei Cruci și Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și vicar mitropolitan, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur în catedrala episcopală din orașul Soroca.

Preasfinția Sa a relatat celor prezenți, pericopa evanghelică de la Matei 14, 22-34 care face referire la umblarea lui Hristos pe mare și Potolirea furtunii.

Minunea consemnată în evanghelia de astăzi a avut un scop pedagogic bine definit. Este vorba despre o lecţie de creştere duhovnicească a ucenicilor în relaţia cu Hristos. Mântuitorul Iisus Hristos a dorit să le arate ucenicilor că în viaţă trebuie şi să lupte, nu să primească totul de-a gata în mod minunat cum au primit mulţimile pâinea şi peştii înmulţiţi fără niciun efort. Corabia învolburată în interpretarea Sfinţilor Părinţi reprezintă Biserica aflată în situaţii dificile în istorie: în timpul persecuţiilor, în furtuna ereziilor… Biserica ne învaţă că Cel Dintâi Care ne poate ajuta este Dumnezeu.

***

Deoarece duminica de astăzi a coincis cu data de 14 august, a fost Scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, astăzi a început Postul Adormirii Maicii Domnului care se va încheia în data de 28 august, de Adormirea Maicii Domnului.

Potrivit bisericii, postul este la fel de aspru ca cel dinaintea Paştelui. În zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfinţitul soarelui. Marţi şi joi se consumă doar legume fierte, fără ulei, iar în zilele de sâmbătă şi duminică este permis consumul de ulei şi vin.

Doar o singură zi din acest post este cu dezlegare la pește, pe 19 august, când se prăznuiește Schimbarea la față a Domnului Iisus Hristos.

Post Binecuvântat tuturor!

Sursa: https://ioanmosnegutu.info/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com