Duminica a XX-a după pogorârea Sfântului Duh – Pilda semănătorului - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Duminica a XX-a după pogorârea Sfântului Duh – Pilda semănătorului

14:00, duminică, 30 octombrie, 2022 | Cuvinte-cheie:

În Duminica a XX-a după pogorârea Sfântului Duh – Pilda semănătorului, 30 octombrie 2022, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca), Duhovnicul-administrator al Sfântului Așezământ monahal, a oficiat împreună cu preoții slujitori ai Mănăstirii Ciuflea, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sf. M. Mc. Teodor Tiron”.

În cuvântul de învăţătură, Preacuvioșia Sa a explicat pericopa evanghelică duminicală relatând că din mulţimea parabolelor rostite de Mântuitorul, cea care se apropie mai mult de sufletul nostru, al tuturor, este Pilda Semănătorului, din pericopa Sfintei Evanghelii de astăzi şi pe care Mântuitorul a spus-o chiar la începutul propovăduirii Sale.

Mântuitorul a semănat cuvântul Său în două chipuri: în mod direct, de pildă „Predica de pe munte“, convorbirea cu Nicodim, convorbirea cu femeia cananeancă, şi în mod indirect, prin pilde sau parabole. Prin pilde, adresarea era oarecum pe ocolite, ca ascultătorii să cugete pentru a afla adevărul exprimat astfel.

La sfârșitul Pildei semănătorului, Mântuitorul ne spune că numai a patra sămânță a adus rod desăvârșit. Așadar, numai o pătrime dintre oameni fac roditor cuvântul lui Dumnezeu, adică învățătura Evangheliei lui Hristos, transmisă prin Biserica Sa. În acest înțeles, Hristos-Domnul tâlcuiește ‘pământul cel bun’ în care a rodit sămânța ca fiind ‘inima curată și bună’ a omului.

Însă inima curată trebuie să fie și bună sau milostivă. În general există mulți oameni cu inimă curată, dar nu toți sunt milostivi; unii sunt evlavioși, dar zgârciți. Mântuitorul ne spune că ‘inima curată și bună‘ face roditor cuvântul lui Dumnezeu. Iar lumina din inima curată și bună se arată în cuvântul bun și fapta bună, în milostenia ajutorării omului aflat în nevoi materiale sau spirituale.

Să ne ajute Hristos Domnul și toți Sfinții Lui să avem inimă bună și curată, pentru a deveni milostivi și buni, spre slava lui Dumnezeu, cinstirea sfinților și mântuirea noastră! Amin.

După Liturghie, a fost săvârșit un Te-deum de mulțumire închinat Preasfintei Treimi, Sfinților și Cetelor Îngerești.

***

Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” (Cuvine-se cu adevarat) de la Mănăstirea ProtatonIcoana Maicii Domnului „Portărița” de la Mănăstirea IvironIcoana Sfântului Ierarh Nicolae Streidas („cu scoica”) de la Stavronikita din Sfântul Munte Athos, Grecia ce au fost aduse spre închinare la Sfânta Mănăstire, astăzi au fost duse spre închinare la biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din or. Vadul lui Vodă pe o perioadă de o saptămână după care vor fi aduse spre închinare în biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Dănceni, r. Ialoveni urmează biserica „Nașterea Maicii Domnului” din s. Zăicana, r. Criuleni și apoi Sfințeniile vor merge la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din or. Taraclia și ulterior vor reveni înapoi la Sfânta Mănăstire Ciuflea.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com