Duminica Triumfului Ortodoxiei | Arhipăstorul s-a rugat în Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Duminica Triumfului Ortodoxiei | Arhipăstorul s-a rugat în Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

14:59, duminică, 17 martie, 2019 | Cuvinte-cheie: ,

Prima duminică din Postul Mare, numită Duminica Triumfului Ortodoxiei, a fost marcată la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din municipiul Chișinău printr-un serviciu divin oficiat de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir și soborul de preoți și diaconi ai sfântului lăcaș.

Duminica Ortodoxiei este mai ales ziua în care toată suflarea Ortodoxă se roagă pentru revenirea în Biserica Drept-măritoare a tuturor celor care s-au desprins de ea. Totodată, este sărbătoarea victoriei iconodulilor asupra iconoclaştilor prin decizia Sinodului VII Ecumenic din anul 787, consfinţită de Sinodul de la 843. Drept urmare, slujba de prăznuire pomeneşte restaurarea cinstirii icoanelor în tipicul Bisericii, dar şi în viaţa particulară a creştinilor.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Arhipăstorul împreună cu slujitorii Altarului a săvârșit Te – Deum-ul solemn din Duminica Triumfului Ortodoxiei.

În cadrul acestui Te-Deum, adunarea binecredincioasă a rostit în unison Simbolul Credinței „Crezul”, după care a urmat cântarea „Veșnica pomenire”, întru memoria veșnică a apărătorilor Ortodoxiei din toate timpurile, a tuturor celor ce s-au desăvârșit mărturisind Ortodoxia.

Te-Deum-ul s-a încheiat cu cântarea „Mulți ani trăiască” tuturor Întâi-stătătorilor Bisericilor Ortodoxe canonice şi rugăciunea pentru întărirea Bisericii lui Hristos cea Una Sfântă și Sobornicească.

La final, în dorinţa de a se împărtăși cu Hristos, mulţime de credincioși de toate vârstele, s-au apropiat de Potirul Domnului pentru a primi Sfânta Împărtăşanie.

 * * *

Către Duminica Triumfului Ortodoxiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Vladimir, la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, a fost adusă spre închinare drept-măritorilor creştini, icoana şi părticele din moaştele Fericitei Matrona din Moscova. 

Sfânta Fericita Matrona, pe care Sfântul Ioan de Kronstadt a numit-o „al optulea stâlp al Rusiei” se bucură de o mare cinstire în rândul poporului rus, dar și la nivel internațional.

În țara noastră, Fericita Matrona se bucurură de o mare cinste în rândurile credincioșilor, motiv pentru care icoana împreună cu părticele din moaștele Fericitei sunt aduse periodic spre închinare în ultimii ani.

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de-a doua Duminică a Postului Mare, închinată Sfântului Grigore Palama.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com