Dumitru Matcovschi. "Am pierdut un om al frumosului" - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Dumitru Matcovschi. „Am pierdut un om al frumosului”

16:45, vineri, 28 iunie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Trupul neînsufleţit al poetului Dumitru Matcovschi a fost depus la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Dis-de-dimineaţă, zeci de oameni au venit la Biserica „Sfântul Dumitru” din Capitală pentru a-şi lua rămas bun de la Dumitru Matcovschi, cel care le-a fost prieten, vecin sau coleg.

„A ştiut să fie acel nucleu care a marcat mişcarea noastră de renaştere, de emancipare naţională şi acţiunile noastre hotărâte de ieşire din captivitatea Imperiului Sovietic”, a declarat preşedintele Institutului Cultural Român, Valeriu Matei.

„Era un om extraordinar de exigent, un om care nu suporta în jurul lui laşitate, ipocrizie, minciuna. Era un om care s-a stăruit să trăiască în adevăr pe parcursul întregii vieţi şi a fost un om care era gata să plătească preţul acestei decizii”, a menţionat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.

„Am pierdut un mare om al literii, un mare om al cuvântului. Am pierdut un creator al frumosului”, a afirmat preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

Mulţi dintre cei care au venit să-i aducă maestrului un ultim omagiu i-au recitat versurile.

Născut pe 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Raşcov, Şoldăneşti, Dumitru Matcovschi a devenit, peste ani, unul dintre cei mai mari poeţi ai Republicii Moldova. A fost recunoscut de critica literară drept simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia.

Pe 17 mai 1989, poetul a suferit un grav accident rutier, în urma căruia a scăpat ca printr-un miracol cu viaţă, după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale. După o lungă perioadă de recuperare la Chişinău, Moscova şi Bucureşti, a revenit în rândul luptătorilor pentru eliberarea naţională.

Sursa: www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com