Header image

Dumnezeu încearcă să ne atragă atenţia prin inundaţii, cutremure şi secetă

Recent mi s-a cerut să scriu ceva despre cutremure şi celelalte dezastre naturale. Ce semnificaţie au ele din punct de vedere spiritual? Reprezintă ele un semn al nemulţumirii lui Dumnezeu faţă de noi? Sau sunt doar pure întâmplări care se datorează forţelor naturii care nu pot fi dirijate.

Primul meu gând a fost acela de a ocoli această întrebare. Simţeam că părerile mele sunt în dezacord cu învăţăturile Bisericii. Fără să mă gândesc prea mult la acest lucru, aş fi intrat în tabăra celor care cred că sunt doar evenimente nefericite întâmplătoare. Aceasta este cea mai simplă explicaţie şi care nu are niciun înţeles spiritual. Dar în adâncul sufletului meu vreau să caut un răspuns bazat pe învăţăturile Bisericii. În cele din urmă în Sfânta Scriptură sunt multe învăţături şi tot ce facem noi are un înţeles spiritual.

Perspectiva ortodoxă arată faptul că tot ceea ce se întâmplă e din voia lui Dumnezeu. El este Atotputernic, Creator a toate. Dacă El ar vrea, ar putea împiedica aceste calamităţi. Pe de altă parte, noi credem că orice face Dumnezeu cu noi, face din iubire pentru noi. Aşa că trebuie să înţelegem că Dumnezeu din iubire pentru noi îngăduie aceste dezastre naturale. Această iubire ne uneşte cu El în veşnicia din Rai aşa cum am fost creaţi. Iată câteva gânduri din înţelepciunea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii.

Sfântul Isaac Sirul: O perioadă de necazuri este benefică oricui: cei harnici sunt încercaţi pentru ca mai apoi averea lor să crească; cei care trăiesc departe de Dumnezeu sunt încercaţi pentru ca mai apoi să fie aproape de Dumnezeu; cei care sunt aproape de Dumnezeu sunt încercaţi pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu.”

Sfântul Vasile cel Mare spune: „Dacă nimeni nu face un efort  de a se căi apar manifestări regretabile: de ce este secetă? de ce plouă? de ce sunt tunete? de ce e grindină? Toate acestea sunt pentru noi, cei care nu ne căim decât atunci când suntem loviţi, afectaţi.”

Sfântul Ioan Hrisostom spune : „Dumnezeu este Atotputernic şi ar putea opri toate catastrofele, dar trebuie să ne căim, să vadă că vrem să ne schimbăm.”

Părintele Paisie Aghioritul: „Sunt multe motive pentru care Dumnezeu permite să se întâmple aceste dezastre. Uneori Dumnezeu permite să se întâmple un dezastru pentru ca mai apoi să urmeze şi un lucru bun. Alteori pentru că Dumnezeu vrea să ne înveţe, să ne corecteze acolo unde greşim. Unii oameni sunt răsplătiţi iar alţii plătesc o datorie; nimic nu se pierde. Ştiţi că orice îngăduie Dumnezeu, chiar de-ar pieri lumea, este din iubirea lui Dumnezeu faţă de noi.”

Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola sa către Romani : „Ne lăudăm şi în suferinţe, bine ştiind că suferinţa aduce răbdare şi răbdarea încercare, şi încercarea nădejde, iar nădejdea nu ruşinează pentru că iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre, prin Duhul Sfânt, Cel dăruit nouă. (Romani 5, 3-5)”... „Bucuraţi-vă  pururea. Rugaţi-vă neîncetat. Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta e voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi. (I Tesaloniceni 5, 16-18)”

Traducere și adaptare: Mădălina Munteanu pentru www.doxologia.ro
Sursa: http://orthodoxwayoflife.blogspot.ro
Contact Form Powered By : XYZScripts.com