Header image

Ediția a XV-lea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare» la Dubăsari

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, la data de 22 iulie 2018 în s. Molovata r. Dubăsari s-a desfășurat ediția a XV-lea a festivalului ortodox «Un trandafir, o lumânare pentru Sf. Ștefan cel Mare». Festivitatea a fost organizată de Protopopiatul de Dubăsari și Criuleni în parteneriat cu Primăria s. Molovata și Secția Cultură Dubăsari.

Evenimentul a demarat cu oficierea slujbei Acatistului Sf. Voievod Ștefan cel Mare în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitate de către PC părinte prot. mitr. Teodor Pelin, Protopop de Dubăsari și Criuleni, împreună cu preoții din parohiile învecinate. În cuvântarea Sfinției Sale, părintele Protopop a vorbit despre viața și activitatea Sf. Voievod Ștefan cel Mare și mesajul acestuia în contemporanietate.

În continuare a urmat o procesiune cu cântări de laudă către monumentul Sf. Ștefan cel Mare, cale de circa 2 km prin centrul satului. Băștinașii au întâmpinat călduros oaspeții cu bucate tradiționale moldovenești la Răstigniri, unde s-au făcut mici popasuri. Depunerea de flori a fost asisitată de Garda de Onoare a Republicei Moldova.

În holul Casei de Cultură meșterii populari din circumscripție au expus diverse lucrări de artă.

În scenă au evoluat coruri bisericești și ansambluri folclorice din Protopopiat, care ne-au surprins plăcut cu diversitatea pieselor interpretate și coloritul vestimentar. În rolul Sf. Ștefan cel Mare s-a prezentat D-nul Nicolae Darie, Artist Emerit al Republicii Moldova și Artist al Poporului.

Toți participanții au fost menționați cu mici cadouri, icoane și Diplome.

La eveniment au participat Excelența Sa D-nul Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, cu familia, D-nul Corneliu Popovici, Consilier Președințial în domeniul educației, culturii și cercetării, D-nul Grigore Policinschi, Președintele raionului Dubăsari, dna Maria Jîmbei, Vice Președintele r. Dubăsari, D-na Maria Perciuleac, Șefa Secției Cultură și Turism Dubăsari, D-nul Dorin Bînțu, Comisar al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, părintele prot. mitr. Veniamin Onu, parohul comunităţilor ortodoxe moldoveneşti din or. Vicenza, Fidenza și Reggio-Emilia, Italia precum și mulți alții.

La final pentru toată lumea a fost pregătită o aleasă agapă frățească.

Mulțumim respectuos organizatorilor acestui măreț festival ortodox, în mod deosebit PC părinte Protopop Teodor Pelin, D-lui Igor Brînză, Primarul s. Molovata, părintelui paroh prot. Andrei Iațco, precum și tuturor celor implicați.

Sfinte Binecredinciosule Voievod Ștefane cel Mare, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Sursa: www.protopopiatul-criuleni-dubasari.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com