Episcopul Ioan a slujit în Duminica a IV-a după Învierea Domnului, la catedrala episcopală "Adormirea Maicii Domnului" din mun. Soroca - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Episcopul Ioan a slujit în Duminica a IV-a după Învierea Domnului, la catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din mun. Soroca

18:05, duminică, 26 mai, 2024 | Cuvinte-cheie:

În Duminica a IV-a după Învierea Domnului, a Slăbănogului și ziua pomenirii Sfântului Cuviosului Părinte Macarie de la Saharna, episcopul Ioan al Sorocii a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca.

În rânduiala calendarului ortodox, Duminica a IV-a după Sfintele Paști, însemnată ca fiind „a Slăbănogului”, prin citirea din Sfânta Evanghelie la Sfânta Liturghie (Ioan 5, 1-15) și cântările corespunzătoare din Penticostar (cartea de slujbă ce cuprinde imnele primelor opt săptămâni după Înviere, până la Duminica Tuturor Sfinților, cea dintâi după Pogorârea Sfântului Duh), face pomenirea vindecării minunate a slăbănogului întâlnit de Mântuitorul nostru Iisus Hristos la scăldătoarea numită pe evreiește Vitezda, aflată în Ierusalim, lângă Poarta Oilor.

Din Pericopa evanghelică de astăzi aflăm că slăbănogul de la Vitezda, bolnav și neputincios fiind, a văzut pe mulți oameni vindecați în preajma lui, și cu toate acestea, nici un sentiment de ură, de invidie nu găsim în sufletul lui, pentru că Evanghelia ar fi amintit acest lucru. Era, înainte de toate, un om foarte răbdător. Deși era slăbănog, adică avea o neputință trupească grea, avea o liniște și o pace sufletească, înțelegând că toate acestea veneau de la Dumnezeu, poate și pentru păcatele lui. Nu a avut niciodată vreun cuvânt împotriva celorlalți care s-au vindecat înaintea lui. A stăruit, a mers mai departe, n-a invidiat și nu s-a mâniat niciodată.

Iar, o altă rară virtute, în vremea aceea ca și în vremea noastră, este aceea că a avut puterea să înțeleagă că unii oameni se vindecă, iar el rămâne în urmă. Pe când astăzi toți doresc să fie ­înaintea celorlalți, toți doresc să fie primii, și în realizările acestei lumi, și în realizările lor familiale, și în toată activitatea pe care o fac. Tocmai răbdarea slăbănogului a fost apre­ci­ată de Mântuitorul Iisus Hristos.

Sursa: https://ioanmosnegutu.info

Contact Form Powered By : XYZScripts.com