Episcopul Ioan al Sorocii a oficiat rânduiala sfințirii Prestolului bisericii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din com. Ruseștii Noi, r. Ialoveni
20:51, sâmbătă, 20 ianuarie, 2024 | Cuvinte-cheie: anatolie stefanov, episcop ioan mosnegutu, protopopiatul ialoveni, Sfântul Ioan Botezătorul, sfintirea prestolului
Alături de episcop au înălțat rugăciuni parohul bisericii prot. mitr. Anatolie Stefanov, prot. mitr. Petru Pisica, secretarul protopopiatului, preoții slujitori, ctitori și enoriașii parohiei.
Preasfinția Sa a mulțumit părintelui Anatolie pentru comuniunea liturgică de astăzi în această parohie și a transmis mesajul părintesc de prețuire și recunoștință al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Vladimir către părintele-paroh și întreaga comunitate din Ruseștii Noi.
Totodată, Ierarhul i-a îndemnat pe enoriași să rămână și mai departe fii ascultători a părintelui Anatolie și la fel de dedicați credinței și faptelor celor bune.
La rândul său, părintele-paroh și-a manifestat recunoștința față de Preasfinția Sa pentru bunăvoință și susținere, declarând că și în continuare, cu ajutorul Domnului, atât el, precum și enoriașii din parohia încredințată vor merge pe calea cea bună, spre propășirea credinței și mântuirea sufletelor.
Serviciul divin de astăzi a dat startul activităților propuse pe tot parcursul anului 2024 dedicate jubileului de 500 de ani a comunei Ruseștii Noi.
***
Biserica din s. Ruseştii Noi, r.Ialoveni, ridicată în cinstea Sfinților Voievozi Mihail şi Gavriil la sfârșitul secolului XIX, în anul 1890, este un monument de arhitectură și artă națională. Acest sfânt lăcaș este unic în felul său în Republica Moldova, având înălțimea de 45 m, construit în formă de stea, cu cinci cupole şi zece cruci. Clopotniţa este construită separat, având 7 clopote și un dangăt deosebit.
Redeschiderea a avut loc în anul 1988, iar peste câțiva ani, cu străduința protoiereului Anatolie Stefanov, biserica apare în toată splendoarea ei cu cupole aurite, pereţi zugrăviţi în interior, policandru şi alte obiecte noi de cult.
În sfântul locaș se găsește o reproducere a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev, cu o părticică din Moaștele unor Sfinți. Acest tezaur și centru de cultură spirituală reprezintă dovada vie a marii credinţe ortodoxe a enoriașilor din com. Ruseștii Noi.
Sursa: https://ioanmosnegutu.info/