Evadarea (2015) - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Evadarea (2015)

13:10, sâmbătă, 3 decembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: ,

Evadarea este povestea a doi băieți cu dizabilități, care evadează dintr-un orfelinat rural, în căutarea unei vieți mai bune la oraș. Ei trec printr-o experiență care la schimbă viețile. Filmul este inspirat dintr-o istorie adevărată care a avut loc în anii ’90 în Moldova post-sovietică.

Romanul ieromonahului Savatie Baștovoi

Povestea lui Ion și Serioja a „coborât” dintr-un roman scris de părintele ieromonah Savatie Baștovoi. Regizorul Nicolae Negară povestește că a apelat la călugăr pentru a-i sugera o idee pentru film. „Am citit câteva romane scrise de el și mi-au plăcut mult, și subiectele, și stilistica, scrise în stil cinematografic. Eu știam că nu voi putea scrie un scenariu bun, care să-mi placă, și am decis să colaborez cu cineva cu experiență. Părintele Savatie mi-a spus că lucrează la un roman, „Învățăturile unei prostituate bătrâne către fiul său handicapat”. M-a intrigat inclusiv titlul. Mi-a spus că în roman este o istorioară despre doi băieți, mi-a trimis scenariul literar, mi-a sugerat câteva locații, chiar am mers împreună la Mănăstirea Hârjauca, iar peste două luni am început filmările”, își amintește regizorul de experiența de acum doi ani.

Două luni de filmări

Filmările pentru scurtmetrajul „Evadarea” au fost realizate în Hârjauca, raionul Călărași, și au durat două luni. Procesul de post-producție a fost mai lung, doi ani de zile. „S-a lucrat foarte încet, așa este atunci când nu prea ai bani. Noi am investit din banii proprii, din contribuțiile tuturor. Mulți m-au susținut, iar fără acești oameni nu aș fi dus filmul la bun sfârșit”, ne spune Nicolae Negară.

Regizorul își amintește că l-a găsit pe Valeriu la Centrul Comunitar pentru Copii cu dizabilități. „Am telefonat și am spus că am nevoie de un băiat în cărucior, dar să fie foarte ager la minte, descurcăreț și să poată juca într-un film. Mi l-au dat direct pe el. Pe Cristi l-am găsit la o altă școală specială, din Criuleni. Am ales din mai mulți. Cristi mi s-a părut mai potrivit”, ne mai povestește Nicu Negară.

Regizorul își face mari planuri în legătură cu acest film. „După acest festival, vrem să mergem la altele, peste hotare”, ne dezvăluie el.

La finalul filmului,cei doi prieteni ajung totuși la marginea orașului, unde înțeleg că aventura lor, de fapt, abia începe, deoarece au găsit mai mult decât ceea ce au căutat – sensul vieților lor.

„Un film îndrăzneț”

În opinia lui Virgiliu Mărgineanu, directorul FIFD CRONOGRAF, filmul „Evadarea” are un mesaj profund, care lasă mult de gândit, iar astfel de producții trebuie promovate. „Chiar după prima vizionare mi-am dat seama că este un film îndrăzneț. Un film care lasă mult de gândit și nouă ne place să promovăm acele filme care au un mesaj profund. Îl felicit pe Nicu Negară pentru această realizare, pentru această îndrăzneală și pentru această metodă de film pe care nu prea o găsim oriunde. Este un scurtmetraj de ficțiune, demn de festivalurile internaționale, sunt mândru că l-am lansat la Festivalul CRONOGRAF”, a precizat el.

„Acesta este un film de ficțiune, pentru că totul este jucat, personajele sunt actorii și neactorii, dar ei joacă o acțiune care a avut loc, deci este și acțiune, și documentar. Acțiunea a avut loc, de fapt, în anii postsovietici. Am vrut ca personajele să fie adevărate”, ne explică Nicolae Negară. (http://www.ziarulnational.md/)

15327539_10206164898079675_1931440771_n

Contact Form Powered By : XYZScripts.com