Header image

Evenimente culturale desfășurate în Protopopiatul Floreşti

7:35, joi, 7 mai, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

PAROHIA CERNIŢA

Duminica a IV – a după Paşti ( a Slăbănogului), 03.05.2015 în Parohia Sfinţii Cosma şi Damian din satul Ceniţa Raionul Floreşti, a avut loc a V-a Ediţie Misionară a Filmului Ortodox. La eveniment au participat membrii parohiei , în cadrul căreia s-au vizionat filme cu conţinut duhovnicesc , s-a organizat o mică agapă frăţească, iar subiectul de discuţie a fost „ Importanţa Sfântei Biserici, comunitate a creştinilor şi lăcaş de Închinare” apoi preotul paroh a dat răspuns la întrebările adresate de catre enoriaşi . De menţionat este faptul că, în urmă cu patru ani, a avut loc prima ediţie, şi de atunci în fiecare an, în perioada Penticostarului se organizează acest eveniment.

În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruinţă (06.05.2015), în parohia Cerniţa, după Sfânta Liturghie a avut loc cateheza cu Tema : Despre cinstirea Sfinţilor, participanti au fost membrii parohiei, iar în încheere s-au făcut Sfinţirea (Apei) Aghesmei Mici şi Rugăciuni specifice evenimentului.

PAROHIA CIUTULEŞTI

În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruinţă, în Parohia Sfântului Mucenic Dimitrie izvorâtorul de Mir din satul Ciutuleşti raionul Floreşti, a avut loc Festivalul Pascal care sa desfăşurat în incinta grădiniţei „ Andrieş” din localitate. La eveniment au participat un cor de maturi şi unii membrii ai parohiei împreună cu preşcolarii şi copii mai mici din familiile lor. Iar pentru efortul depus la acest Festival, juriul a acordat diplome de merit şi de participare pentru cei destoinici şi merituoşi, sau acordat diplome pentru trei criterii, Câtecul pascal, poezia creştină, buna organizare familială şi rugăciune.

De asemeni s-au povestit multe legende cu conţinut tradiţional pascal, cu o bogată informaţie adusă în mijlocul nostru din tradiţia folclorică populară. Un cuvânt de îndrumare şi binecuvântare a urat şi părintele – paroh Samon Ţâmbaliuc, apoi membrii juriului au acordat diplomele bine meritate participanţilor, precum şi câte un cozonac şi ouă roşii. Fie ca această ediţie să nu fie prima sau ultima, ci să prindă tradiţie în acest sat de creştni ortodocşi,şi să fie păstrată încă multe generaţii.

       Departamentul de cultură a Protopopiatului Floreşti.

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com