Header image

Experiment de mare curaj la Otopeni: 14 artisti vor picta si asambla prima bisericuta portabila din lume

11:59, marți, 4 noiembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: , , ,

Experiment artistic de mare curaj la Otopeni: 14 artisti, multi dintre care nu s-au vazut niciodata, trebuie sa realizeze, in doar patru zile, un martiricon portabil. Fiecare din ei lucreaza cite o portiune care de fapt sint piese ce urmeaza a fi asamblate intr-o bisericuta de dimensiuni reduse in care se va putea sluji.

Bisericuta portabila urmeaza sa stea o luna in aeroportul Otopeni, dupa care va fi dusa si in alte orase romanesti, facindu-se de acum primele demersuri pentru a fi adusa si la Chisinau.

Martiriconul neobisnuit este facut in cinstea sfintilor martiri Brancoveni, de la al caror martiriu se implinesc 300 de ani.

Bisericuta va avea in partea dinspre rasarit o cruce din lemn in marime naturala sculptata de ieromonahul Savatie Bastovoi. Un alt artist moldovean care participa la acest proiect unic este iconarul Vitalie Ciocoi.

Evenimentul este la a doua editie, fiind organizat cu sprijinul Primariei Otopeni, la initiativa artistului Ioan Popa. Aceasta lucrare extraordinara se face cu binecuvintarea Arhiepiscopiei Bucurestilor, fiind unica de acest fel in lume.

Organizatorii nu se arata a fi stresati de termenul record in care artistii trebuie sa-si termine lucrarile, avind in vedere ca se lucreaza fresca, icoana si chiar sculptura, toate la marimi de peste 1, 80 m! “Doar asa se poate vedea cine este bun cu adevarat!”, sustin ei, viteza fiind un criteriu profesional caracteristic artei bizantine, cind catedrale imense trebuiau pictate in timp record la porunca domnitorilor.

Sursa: http://chisinaulcultural.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com