Header image

Expoziția ”Mîinile Mamei” și Festivalul Cîntecului Pascal ”Hristos a Înviat” desfășurat la Hâncești

A devenit deja o tradiție frumoasă ca în fiecare an de Duminica Mironosițelor, cu binecuvântarea PS PETRUEpiscop de Ungheni și Nisporeni,  în această episcopie să se desfășoare Festivalul Cântecului Pascal “Hristos a Înviat” și expoziția de Paști “Mâinile Mamei”.

Aflată la a XIII-a ediție în acest an, expoziția a propus spre atenția vizitatorilor produse de panificație tradițional-pascale, brodături, covoare, articole de artizanat, etc. De această dată acțiunea a avut loc în Piața primăriei municipiului Hâncești și a adunat un număr mare de participanți cu expozițiile lor printre care au participat şi toate mănăstirile din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni.

De menţionat, în mod deosebit pentru acest festival, a fost participarea mai multor invitați din România, Dobrogea ce au prezentat obiceiuri şi tradiţii populare şi creştine din zona de unde au venit.

Festivalul a fost organizat, la iniţiativa Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni. Obiectivul acestui festival a fost de a valorifica tezaurul creaţiei populare cu caracter religios, de a familiariza tinerele generaţii cu cîntecul şi tradiţiile pascale şi de a perpetua frumoasele obiceiuri şi datini creştine ce ţin atît de sărbătorile pascale, cît şi de obiceiurile diferitelor ritualuri creştine. Cei prezenţi la acest festival, atît prin cîntec, cît şi prin expoziţie, au arătat tradiţiile din zonele localităţilor din care au venit. În felul acesta toţii vizitatorii au putut lua cunoştinţă mai în deaproape cu măiestria atîtor oameni deosebiţi ce şi-au arătat talentul, atît prin înfrumuseţarea căsuţelor improvizate, cît mai cu seamă prin exponatele de panificaţie. Toţi participanţii au fost menţionaţi cu premii băneşti şi diplome de participare cu înaltă apreciere din partea Chiriarhului.

La evenimentul cultural a fost prezentă și conducerea municipiului Hîncești în persoana, D-lui. Alexandru Botnari și a D-nei. Tofilat Anadela, Viceprimar  Municipiul Hâncești și alți reprezentanți ai administrației publice locale și raionale.

La final Ierarhul a mulțumit participanților la festival, înmânându-le diverse premii băneşti, diplome, cărți și cadouri exprimându-și speranța că în anii viitori se vor implica activ și alte colective. La închiere Ierarhul a împărțit flori fiecărei femei prezente la eveniment.

Sursa: www.episcopia-ungheni.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com