File din istoria Bisericii Arhanghelului Mihail din s. Hrustovaia, r. Camenca, Transnistria - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

File din istoria Bisericii Arhanghelului Mihail din s. Hrustovaia, r. Camenca, Transnistria

13:58, marți, 15 august, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Hram: Arhanghelul Mihail

Paroh: Prot. mitr. Valeriu Galaida

Adresa: s. Hrustovaia, r. Camenca, reg. Transnistria

Tel. +373 216 55443

E-mail: [email protected]

Istoria Bisericii Arhanghelului Mihail din s. Hrustovaia are aproximativ trei secole. De două ori Biserica a fost parţial distrusă.

Prima biserică în Hrustovaia, construită în cinstea Arhanghelului Mihail, a fost din lemn. Mai tîrziu, ea  a fost demolată şi în locul ei, o lungă perioadă de timp, a stat o cruce din piatră cu inscripţia ”Locul sfîntului altar”.

Apoi în acel loc a fost construită o biserică din piatră, cu o singură cupolă, în stil bizantin.

Clopotniţa a fost construită separat de biserică în anul 1865. Ea era tot din piatră, în stil gotic, dar mai tîrziu a fost complet distrusă. Iconostasul era cu un nivel, pictura – impresionantă.

În perioada sovietică, Biserica din Hrustovaia a fost închisă mai mult de şaizeci de ani. Aici erau depozitate şi păstrate îngrăşăminte şi pesticide.

Renaşterea Bisericii ortodoxe a Sf. Arhanghel Mihail a început în anul 1991, odată cu venirea actualului paroh al bisericii, protoiereul mitrofor Valeriu Galaida.

În anul 1991 biserica din Hrustovaia era în ruine: nu exista nimic – nici pridvor, nici cupole, nici uşi, nici ferestre, nici iconostas, numai ruine şi pereţii, pe care creştea un arţar.

Protoiereul mitrofor Valeriu împreună cu enoriaşii au început să facă ordine, să scoată gunoiul şi pămîntul din biserică, au construit un pridvor, pe care au instalat clopote. Şi astfel, treptat, au început lucrările de reconstrucţie şi restaurare a bisericii.

În anii 1991-1992 – a fost restaurat acoperişul şi cupola, acoperişul a fost acoperit cu tablă. Temporar a fost instalat un iconostas.

În anii 1993-1996 – a fost construit pridvorul, clopotniţa, gardul şi porţile.

În anii 1997-1998 – a fost  săpată o fîntînă. Pe teritoriul bisericii, cu rugăciunile protoiereului Valeriu, a fost găsită o peşteră veche, în care erau îngropaţi sfinţii părinţi.

Din anul 2000 a început reparaţia capitală şi pictarea bisericii.

Biserica de la două cupole a ajuns biserică cu cinci cupole.

Pictura bisericii

În anii 2007 — 2009 iconostasul a fost înlocuit cu un iconostas din stejar cu trei nivele (sculptat în lemn). Au fost pictate şi montate icoanele.

A fost realizată în totalitate pictura bisericii.

Pe teritoriul bisericii a fost înălţată o Răstignire mare.

După trei ani de lucrări, la 11 iulie 2009 a fost sfinţită biserica şi pictura.

Sfînta Liturghie de sfinţire a fost oficiată de către ÎPS Iustinian, atunci Arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari, împreună cu arhiereul invitat ÎPS Ioanat, Arhiepiscop de Tulcin şi Braţlav (Ucraina) şi protoiereul mitrofor Valeriu, parohul bisericii noastre.

Din octombrie 2010 – pînă în anul 2011 – în jurul bisericii şi pe teritoriul ei a fost pavat un trotuar. A fost realizată gazificarea bisericii, a trapezei şi a chiliilor şi a casei bisericii.

În 2013 a fost renovate complet cupolele, acoperişul, crucile bisericii. Cupolele aurite au fost aduse din Ceboksari, Rusia.

Iconostasul bisericii a fost aurit în anul 2014.

În 2009 pe teritoriul bisericii au fost construite chilii, trapeza şi bucătăria.

În anii 2011 – 2012 – a fost construită o clopotniţă mare.

Construirea clopotniţei a început la 11 octombrie 2011 şi a durat 7,5 luni. La findament au fost depuse eforturi ca să fie solid şi rezistent. Armătura cîntăreşte în jur de 27 de tone şi a fost turnată cu aproximativ 300 de metri cubi de beton (în caz de cutremur ea este făcută să reziste la un seism de 10 baluri).

Înălţimea clopotniţei împreună cu crucea este de 37 de metri.

La 24 iulie 2012, pe această clopotniţă au fost ridicate şi instalate 10 clopote. În august 2012, clopotele au fost sfinţite de către parohul bisericii noastre. Cel mai mare clopot cîntăreşte 1600 de tone, al doilea – 500 kg, ş.a.m.d.

Nouă clopote au fost aduse în decembrie 2010 din oraşul Tutaev (Regiunea Iaroslavl, Federaţia Rusă). Cel mai mare clopot a fost adus în iunie 2012.

Cupolele aurite sunt din staniu, care a fost adus din or. Ceboksari. Acoperirea cu staniu a fost realizată de meşteri din Ucraina de Vest, din regiunea Volînsk.

Cel mai mare ajutor financiar în construirea clopotniţei a fost acordat de enoriaşii noştri din Rusia (or. Moscova), Belorusia, Ucraina, Moldova.

Înverzirea teritoriului bisericii.

În anii 2012 – 2013 – a fost realizată înverzirea teritoriului bisericii, multiple flori au fost plantate, la fel şi arbori decorativi, a fost sădită o livadă cu arbori fructiferi.

Capela-baptiseriu

În centrul satului Hrustovaia a fost construită o capelă-baptiseriu foarte frumoasă.

În anul 2012 a început construirea capelei. În august 2012 a avut loc sfinţirea locului, iar construirea capelei a început în septembrie – a fost turnat fundamentul (armătura, betonul) – şi a continuat aproximativ un an şi jumătate, pînă la începutul anului 2014.

În locul capelei era un izvor – murdar, cu mult gunoi în jur. Părintele Valeriu împreună cu enoriaşii au curăţit izvorul, au săpat încă trei fîntîni, au pus inele de un metru jumătate.

Acum acolo sunt cinci surse de apă – pentru băut, pentru animale, pentru diferite trebuinţe şi pentru capela-baptiseriu.

Pereţii au fost consturiţi din cărămidă roşie, adusă de la uzina de cărămidă din or. Tiraspol.

Pe teritoriul bisericii locuiesc la moment aproximativ 70 de oameni, care zilnic fac ascultare, sunt îngrijiţi, adăpostiţi şi hrăniţi de trei ori pe zi.

Din aceste considerente, pentru gospodărie, au fost construite hambare de păstrare a fînului pentru animale. În viitor, sunt planuri de a construi pe teritoriul bisericii un hotel pentru pelerini.

Din an în an continuă lucrările de renovare a lucrurilor bisericeşti şi  – din an în an continuă renovarea bisericii şi a teritoriului împrejurul acesteia, astfel totut devine mai frumos şi mai ingrijit. Totul este bazat pe credinţa în Dumnezeu, sîrguinţa părintelui – paroh Valeriu, dragostea frăţească, răbdare şi o mare dorinţă de a ajuta şi a participa la lucrarea comună.

cu referie la http://hrustovaia.com/ro/

08.2017. Foto-pelerinaj la Hrustovaia:

Foto: Pr. Mihail Bortă, pentru www.ortodox.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com