Header image

Franţa va obliga marile supermarketuri să ofere mâncarea nevândută în scopuri caritabile

15:36, vineri, 22 mai, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Această decizie a fost votată unanim de parlamentarii francezi ieri, 21 mai. “Este scandalos să vezi cum marile supermarketuri toarnă înălbitor în containerele de gunoi, peste produse comestibile aruncare,” a comentat Guillaume Garot, parlamentarul socialist care a înaintat propunerea. Francezii aruncă fiecare, în medie, la gunoi, 20.39 de kilograme de mâncare într-un an, iar costul acestei risipe se ridică la circa 12-20 miliarde de euro.

Sub noua legislaţie, toate lanţurile de mari supermarketuri vor trebui să semneze contracte cu organizaţii caritabile care să faciliteze donaţiile de alimente, măsură prin care guvernul estimează că va înjumătăţi risipa de hrană din Franţa până în 2025. Produsele alimentare vizate sunt cele apropiate de termenul de garanţie, care vor fi oferite în scopuri caritabile, dar şi cele deja expirate, ce vor fi folosite pentru hrănirea animalelor. Totodată, aşa-numiţii freegani, care se hrănesc (şi) cu alimente pe care le recuperează din containerele supermarketurilor, nu vor mai avea de înfruntat probleme, atâta timp cât acest tip de recuperare nu va mai fi considerat furt. Informaţii detaliate despre acest proiect legislativ, înaintat în aprilie şi adoptat ieri, puteţi afla de aici.

Anul trecut, lanţurile de supermarketuri Intermarche au lansat în Franţa o campanie pentru promovarea legumelor şi fructelor “urâte”, încurajându-i pe cumpărători să nu le discrimineze şi să contribuie astfel la combaterea risipei de hrană, un fenomen cu implicaţii profunde.

sursa http://totb.ro/Pg-08-waste-1

Contact Form Powered By : XYZScripts.com