Grecii nu se pot bucura de Paști. Austeritatea impusă de creditori Atenei i-a făcut pe săraci și mai săraci: ”Înainte, oamenii sărbătoreau. Era o atmosferă de sărbătoare” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Grecii nu se pot bucura de Paști. Austeritatea impusă de creditori Atenei i-a făcut pe săraci și mai săraci: ”Înainte, oamenii sărbătoreau. Era o atmosferă de sărbătoare”

21:41, duminică, 12 aprilie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Grecii nu vor avea parte nici anul acesta de un Paște îndestulător. Dozele de austeritate pe care Grecia le-a ingerat începând cu 2010, în schimbul banilor de la creditorii internaţionali, nu au reuşit să scoată economia din criză. Au reușit însă să aibă efecte dramatice la nivel social: oameni se sinucid în stradă într-o societate în mod tradiţional optimistă, au fost desfiinţate peste un milion de locuri de muncă, clasa de mijloc s-a redus, iar cei săraci au devenit şi mai săraci.

Nimic nu pare să se fi schimbat în existența grecilor, după câștigarea alegerilor, la începutul anului, de către partidul anti-austeritate  Syriza.

În preajma sărbătorii pascale, piețele și magazinele sunt pline de comercianți care se plâng de vânzările mici și de clienți care trec, se uită la prețuri și pleacă mai departe.

Nikos Maragos, vânzător în piața de carne din centrul Atenei vorbește despre situația actuală: „Avem foarte multi șomeri, oameni care vin aici și te roagă să le dai o bucată de carne. Plâng. Iar noi suntem simpli angajați”

Nikos Gavrilis produce halva și alte dulciuri tradiționale. Nu se plânge de vânzări, dar spune că oamenii nu mai întâmpină sărbătorile cu relaxare și bucuria de altadată. „Nu îi vezi pe oameni purtând pe chip acea bucurie specifică sărbătorilor. Sunt posomorâți. În anii de dinainte, chiar dacă economia stătea mult mai rău și aveau mult mai puțini bani, oamenii sărbătoreau. Era cu adevărat o atmosferă de sărbătoare.

Acum, înainte de sărbătoarea Învierii Domnului, grecii și-au amintit cu amărăciune de promisiunile din campania electorală, recunoscând că speranțele pe care și le-au pus în noua formațiune venită la putere se spulberă de la lună la lună.

Syriza a ieșit victorioasă în alegeri, promițând că va încheia definitiv capitolul austerității și va conduce țara spre o nouă eră de bunăstare. Guvernul Tsipras a dat, însa, piept cu o realitate potrivnică. Iar schimbările la care au sperat grecii se lasă așteptate, pe măsură ce executivul a încercat să găseasca un numitor comun cu creditorii și partenerii europeni.

În Joia Mare, guvernul de la Atena a plătit către FMI o tranșă de 450 de milioane de euro.

sursa http://activenews.ro

grecia-pasti

Contact Form Powered By : XYZScripts.com