Hram la Sihăstria Putnei: În 19 ani „pustia de dinainte a înflorit precum crinul”
15:45, vineri, 17 mai, 2019 | Cuvinte-cheie: hram, sihastria putnei
La hramul Mănăstirii Sihăstria Putnei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a făcut referire la reînfiinţarea aşezământului monahal şi a afirmat că din 1990 până în prezent, prin „binecuvântarea lui Dumnezeu şi dărnicia credincioşilor (…) pustia de dinainte a înflorit precum crinul”.
„Din puţinul dumneavoastră s-a făcut ceea ce vedem aici. După 1989 am început puţin câte puţin şi iată ce este acum. Atâtea chilii, atâtea spaţii pentru pelerini şi biserica aceasta frumoasă şi atâţia oamenii care vin la mănăstire. Cine credea atunci că vom ajunge aici?”, a spus ierarhul în omilia rostită la hramul mănăstirii închinată sfinţilor Sila, Paisie şi Natan.
Începuturile vieţii monahale la Sihăstria Putnei urcă în istorie până la mijlocul veacului al XV-lea.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sihăstria Putnei cunoaşte o înflorire deosebită, ca mai apoi, după ocuparea nordului Moldovei de Imperiul Habsburgic (1775), mănăstirea să fie desfiinţată, precum majoritatea aşezămintelor monahale din Bucovina.
Mănăstirea a fost reînfiinţată în 1990.
În cuvântul său, Arhiepiscopul Pimen a rememorat cât de greu a fost la început când, de la Mănăstirea Putna, venea „un preot să slujească însoţit de un cântăreţ, un monah”.
„Munca, cinstea, credinţa şi nevoinţele duhovniceşti toate, cu darul lui Dumnezeu, cu dărnicia dumneavoastră au făcut ca pustia de dinainte să înflorească precum crinul, floarea cu cel mai puternic miros”, a reiterat ierarhul.
La începutul Postului Mare din anul 1990, un monah putnean, retras pe locul fostului schit, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului vechii biserici ruinate, lumină care a înconjurat biserica, apoi s-a făcut nevăzută.
La puțin timp după aceasta, în 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici au fost descoperite mormintele celor trei Cuvioși: Sila, Paisie și Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara și răspândind bună-mireasmă.
Canonizarea sfinţilor putneni
Cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna și a 20 de ani de la resfințirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din 6-7 iunie 2016, trecerea în rândul Sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire la 16 mai.
Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc în 14 mai 2017.
Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene
Sursa: https://basilica.ro/